Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите гледат на първо четене Закона за концесиите

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за концесиите, които целят да улеснят процедурата за отдаване на летище „София“.

В дневния ред на парламента е и окончателното обсъждане на Закона за социалните услуги.

Промените в Закона за концесиите, внесени от Министерския съвет, изчистват 3 обстоятелства, които спъват процедурата за отдаване на летище „София“ на частен оператор.

Предложените изменения предвиждат премахване на безкрайната солидарна отговорност на концесионера, която надхвърля изискванията на европейското законодателство.

Решава се и проблемът с обезщетението на концесионера за направени инвестиции в летището при форсмажорни обстоятелства. Предлага се още за концесия с трансграничен интерес спорове по договора да могат да се решават от арбитражен съд.

С внесените поправки в закона се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище „София“ на концесия.

Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти се удължава вече 4 пъти и последният е до 3-ти април.

Парламентът ще обсъжда окончателно Закона за социалните услуги.

Със закона за социалните услуги за първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастните хора, които не могат да се самообслужват, както и за хора с увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон.

Общините ще са тези, които ще предоставят асистентските услуги.

Те ще са безплатни за хората без доходи. Останалите ще заплащат различна сума от таксата - 10, 20 или 50% от нея, по индивидуална преценка на всеки случай. Оценката ще се прави от общинските служители.


ВИЖТЕ ОЩЕ

След денонощие в неизвестност откриха изчезнало 2-годишно дете от Якоруда

Изчезналото 2-годишно дете от Якоруда бе намерено живо и в добро здравословно състояние. Това каза директорът на полицията в Благоевград гл. комисар Дойчин Дойчинов. Момчето е намерено от горски служител в местността "Малката река" до село Бунцево, което се намира на двадесет километра от дома на детето. Двегодишният Мехмед е бил сам в момента, в който..

публикувано на 24.09.20 в 17:16

Коронакризата с най-тежък удар върху „Градски транспорт“- Варна

Неблагоприятното финансово отражение върху общинските дружества, в следствие на пандемията, бе обсъдено на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“. На него бяха разгледани и годишните им финансови отчети за 2019 г.. Изрично внимание бе обърнато на негативния ефект  върху приходите за 2020 г., причинен от  COVID-кризата. Според управителите..

публикувано на 24.09.20 в 16:47

64 души са заразени с коронавирус във Варна и областта за седмица

64 души са установените с коронавирус на територията на Врана и областта от минали четвъртък досега. Повечето са заразени в семействата и заразата има дифузно разпространение, съобщиха от РЗИ. Двама са починалите, те са били с придружаващи заболявания. Сред заразените има и учители, както и двама ученици, посочи д-р Янка Драганова, тя уточни:..

публикувано на 24.09.20 в 16:42

Граждани искат мораториум за изграждане на 5G мрежа на територията на община Балчик

183 души от Балчик са се подписали под искането за налагане на забрана за изграждане на антени за 5G-излъчване на територията на общината. В предложението – подписка, внесено до местния парламент, се излагат подробно мотивите за необходимостта от налагане и забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни..

обновено на 24.09.20 в 16:30

При спецакция във Варна: Задържаха мним общински служител, окрал пенсионери

41-годишен мъж от Бургас, представящ се за общински служител, е окрал самотни възрастни хора в няколко области. Той предлагал на потърпевшите да им съдейства за увеличение на пенсиите или да им осигури евтини дърва. Измамите са извършени на територията на няколко области.  Мъжът е задържан днес, в хода на специализирана полицейска операция по..

публикувано на 24.09.20 в 16:16

"Тръгваме на училище, Вирусът - не!" - образователно филмче за деца

Образователният филм „Тръгваме на училище, Вирусът - не“ по забавен и запомнящ се начин показва на децата най-важните правила, които трябва да спазват, за да останат здрави в настоящата пандемична ситуация. Чрез тематични сцени и весела песничка клипчето може да подпомогне педагози и родители при формирането на правилни поведенчески навици..

публикувано на 24.09.20 в 15:54

Над 150 улици във Варна ще са с нови имена

Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет – Варна реши да даде имена на улици в селищните образувания „Телевизионна кула“, „Акчелар“ и „Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“. По този начин над 150 улици, които доскоро са били указвани чрез осеви точки, ще получат имената на актьори и дейци на културата, както и на географски  и..

публикувано на 24.09.20 в 15:43