Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Милен Минчев: Радвам се за моите ученици

Милен Минчев е учител. Преподава „Човекът и обществото” и Математика на ученици от първи до четвърти клас в порфесия, доминирана от нежния пол. Завършил е начално педагогика в Шуменския университет. В момента е класен ръководител на четвърти „Б” в училище „Свети Климент Охридски” във Варна. Начален учител е вече 24 годинии децата го обожават. Как е избрал тази професия го попита Мартин Николов:

-  Аз съм потомствен учител, моята майка също е била преподавателка. В рода също сме имали прапрадядо, който от години също е подавал.

-  Лесно ли се работи с деца от първи до четвърти клас?

-  Преди години беше по-лесно, сега е малко по-трудно. Освен това, вече трета година започваме да работим по новата учебна програма с нови учебници. Самия материал вече е предоставен по съвсем друг начин и тепърва ще видим как ще се справим когато, от догодина, започнем и ние с първи клас.

-  Ако направите съпоставка с децата преди, децата сега по-любознателни ли са и кога всъщност са били по-любознателни?

-  Ззнам, че децата от моето поколение четяха много книги, а сега децата черпят информация от интернет, от мобилните телефони. Може би информацията, която те черпят е много по-всеобхватна, отколкото по наше време.

-  По какъв начин, щом те са толкова навътре в технологиите, Вие успявате да им привлечете вниманието към учебния материал?

-  Опитвам се с елементарни примери от живота, с приказки, които са достъпни за тяхната възраст. Също и със ситуации и с мои спомени от детството, които биха ги заинтересували и това, може би, прави самия учебен материал малко по-достъпен за самите деца.

-  Успявате да увлечете?

-  И да, и не. В зависимост от материала, който се изучава в момента.

-  Знам, че Вие сте един от любимите им учители.

-  Много малко са мъжете в училище, още повече и в начален курс. Децата са свикнали, още от детската ясла и детските градини, с тях да работят колежки. Може би в една такава среща с мъж като преподавател, за тях е нещо ново. Не знам за тях дали наистина е по-привлекателно, но все пак мъжкият начин на преподаване е малко по-различен, отколкото този на колежките.

-  Успявате ли да получите уважението им?

-  Поне се опитваме да създадем елементарни навици. С начина на поведение се опитвам да покажа на децата по какъв начин и те би трябвало да се държат в училище и извън него.

-  Много деца са минали през ръцете Ви, така да кажа.

-  Да, много. Вече не им помня бройката, но все още помня имената на всяко едно от тях.

-  Връщат ли се понякога? Срещат ли Ви, поздравяват ли Ви?

-  Да, много често ми се обаждат. Дори това лято имах среща с моя първи випуск, които са вече на около 32 години. Радвам се да ги видя как израснали, как са се променили, какво са постигнали в живота. Радвам се за тях.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30