Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доматите са ключ към дълголетието

Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на по-дълъг живот, човек всекидневно трябва да консумира домати, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА.

Според диетоложката Джулиет Келоу и медицинската консултантка д-р Сара Брюър доматите са храна, която е особено полезна за сърцето, тъй като понижава холестерола и съответно риска от сърдечносъдови заболявания.

Двете са на мнение, че ако искат да извлекат максимални ползи за здравето си, хората трябва да консумират домати всекидневно.

„Като съществен компонент от Средиземноморската диета, доматите са отличен източник на витамини А и С. Те съдържат и мощния антиоксидант ликопен, който подобрява здравето на сърцето и предпазва от различни видове рак“, посочват Джулиет Келоу и Сара Брюър.

За извличането на максимална полза от ликопена експертките препоръчват доматите да се консумират с малко количество мазнина, например зехтин.

В идеалния случай трябва да се хапва една порция домати всеки ден, но дори консумацията им няколко пъти седмично осигурява съществени ползи за здравето, отбелязват Келоу и Брюър.

Една порция домати се равнява на един стандартен домат, шест чери доматчета, 200 грама нарязани домати или малка чаша доматен сок.

Особено богати на ликопен са сушените на слънце домати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30