Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT-експерт: Липсва политическа воля за въвеждането на електронно гласуване

Божидар Божанов

"Проектът за електронно гласуване не е стартиран изобщо не заради това, че все още няма система за електронна идентификация, а защото от Централната избирателна комисия се притесниха, че ще въведат гласуването по интернет без да има политическо разрешение". Това заяви в интервю за Радио Варна IT-специалистът Божидар Божанов, според когото липсва политическа воля за въвеждането на електронно гласуване. Божанов коментира:

Ако такава митична политическа воля все пак се появи, електронното гласуване може да стане факт до две години и половина, като, разбира се, първо бъдат направени необходимите тестове.

Повече от 2 милиарда лева са изхарчени до сега за електронно управление. С час от парите е платено изграждането на електронни системи, които вече не работят, т.е. целта е била само да се усвоят средства, коментира Божидар Божанов.

Той е бил консултант по електронно управление на бившия вицепремиер Румяна Бъчварова, сега е част от екипа на "Демократична България".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56

Два влака се удариха на Централна гара в София

Два влака се удариха  на Централна гара във София, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Хоризонт", предаде БНР. Инцидентът е станал към 16,40 часа. Имало е удар между две композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват..

публикувано на 28.05.24 в 17:33

С нова магистратура в Морско училище до 10 години ще създаваме успешни бизнеси в сферата на космическите технологии

До 10 години от България могат да излязат успешни бизнеси в сферата на космическите технологии. Наложително е да се подготвят специалисти в тази сфера, затова започваме развитието на магистратура по космически инженерни науки във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, както и във Висшето военновъздушно училище, със съдействието на..

публикувано на 28.05.24 в 17:07

Арт макет на Черно море в Морската градина развълнува минувачи

На алеята зад Морското казино от няколко дни варненци и гостите на града могат да видят един голям черен релефен силует, изобразяващ Черно море. Инсталация, която предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и недоумение сред хората. Тази инсталация е част от намесите в градската среда в рамките на второто издание на фестивала за съвременно..

публикувано на 28.05.24 в 16:56

МОН публикува отговорите от "малката матура" по математика

На днешното национално външно оценяване по математика се явиха 52 108 четвъртокласници. Те решаваха тест от 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, като се посочва един от три. Имаше 5 задачи с кратък свободен отговор, на които се записва само решението. Една задача е с разширен свободен отговор – изисква записване на решението и отговора...

публикувано на 28.05.24 в 15:24

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45