Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младежи от Каварна учат румънски, за да работят в туризма

Снимка: БТА

Проект " Подобряване на условията за заетост на младите хора в сектор туризъм" приключи своята дейност. Той бе изпълнен по Програма "ИНТЕРЕЕГ Румъния - България", започнал на 27 април 2017 година. Водещ бенифециент по Проекта бе община Каварна, а нейни партньори - Университет "Овидиус" в Констанца и " Асоциация партньори 2000" от Каралаш.

Организирана бе кампания за мотивиране на младежи до 29 години, заинтересовани от кариера в сектор "Туризъм" . Те преминаха през информационни и мотивационни обучения, в които се включиха 281 участници от двете страни. 80 младежи получиха сертификати за професионална квалификация, с които давамогат да започнат работа в туристическия бранш.

За участниците от Каварна и Калараш имаше курсове по български и румънски езици. Готов е и виртуалният център за правни и бизнес консултации. По проекта, който включи над 400 млади хора,  бяха организирани и четири трудови борси. Одобреният бюджет бе в размер на 336 999,23 евро, от които 85% са предоставени от Европейският фонд за регионално развитие в рамките на 286 449,23 евро, 13% са от национално съфинансиране и 2% собствено участие на партньорите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представиха доклада за източването на лични данни от НАП

Докладът за източването на личните данни от НАП бе представен в пленарна зала от временната комисия. Депутатът от БСП Румен Гечев коментира с ирония изводите в доклада и с шеговит тон добави, че в заключението липсва препоръката хакера на НАП да се награди с орден „Стара планина“- първа степен. Депутатът изчете 20 точки с препоръки на..

публикувано на 20.02.20 в 11:25
Мартеници

Без такса за мартениците в Белия град

Търговците на мартеници и цветя в Балчик за предстоящите празници няма да плащат такса, съобщават от кметската управа. Общината вече определи осем зони в морския град за продажби на открито за 1 март и Международния ден на жената. Мартенички и цветя ще се търгуват на площадите "21 септември", "Рибарски", "Възраждане", в кварталите "Балик",..

публикувано на 20.02.20 в 11:19

Благотворителен концерт тази вечер в Добрич

Благотворителен концерт ще се проведе днес в Добрич в подкрепа на 20-годишната Кристина Петрова. Тя страда от рядкото генетично заболяване пропионова ацидурия, при което не може да разгражда белтъка и се нуждае от специална диета. С набраните средства семейството й иска да й осигури лечебна храна, която НЗОК отказа да плаща. Концертът е под..

публикувано на 20.02.20 в 11:11

ПРЕДСТАВЯТ ПЛАТФОРМАТА BULGARIA WANTS YOU

Инициативата цели да привлече българи от чужбина обратно у нас, като предлага възможности за работа в България и информация за живота в различните региони на страната. · ЩЕ ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА НАУЧИТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИНИЦИАТИВАТА; · ПЪРВИ ЩЕ ВИДИТЕ ВИДЕОТО, КОЕТО ЩЕ ПРЕДСТАВЯ ЖИВОТА ВЪВ ВАРНА НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА; · ЩЕ МОЖЕТЕ..

публикувано на 20.02.20 в 11:00

Трима ръководители на "Православни християнски ценности и традиции" при ОДК с отличия

Трима от ръководителите на школите "Православни християнски ценности и традиции" при ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна, получиха отличия. Това стана на провелия се на 15 февруари т.г. във Варна областен етап от Националната конференция „Хуманизъм и вяра”. Негов домакин бе Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. Призови..

публикувано на 20.02.20 в 10:34

Местности на юг от Варна - без ток

На 20.02.2020 от 08:30 ч. до 10:30 ч. и от 15:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Габрово, ул. Осми март, ул. Цар Калоян, ул. Дунав, ул. Перущица, ул. Царевец, ул. Райко Даскалов и ул. Христо..

обновено на 20.02.20 в 08:18

Мотошествие в името на България на Трети март

В 13 часа на Трети март от Катедралния храм "Свето Успение Богородично" ще потегли мотошествие. Движението на участниците ще става по маршрут бул. М. Луиза - бул 8-ми прим. полк - бул. Васил Левски - бул. Цар Освободител - бул. Хр. Смирненски - бул. Вл. Варненчик - Катедрален храм св. Успение Богородицно. "Има дни, които са изрязани с нож в паметта..

публикувано на 20.02.20 в 08:16