Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите технологии за незрящи - все още недостъпни за българския потребител

Брайлов дисплей

Помощни средства, безплатни мобилни приложения и нови информационни технологии за незрящи бяха представени днес в Културния дом на слепите във Варна от представители на фирма вносител за България. Сред продуктите са говорещи часовници и апарати за кръвно налягане, увеличител за четене на текстове, брайлови принтери, както и брайлови дисплеи /на снимката/,  чрез които незрящите  могат да пишат текстове.

Най-новите продукти в помощ на хора с нарушено зрение, които се произвеждат в света, са вече и на българския пазар, но истината е, че те са много скъпи за българския потребител, коментира за радио Варна Иван Доброволов, управител на фирмата вносител и самият той с нарушено зрение





Към момента най-достъпни са безплатните мобилни приложения за хора с нарушено зрение. Повечето от тях са разработени така, че чрез глас да помагат на слепите при придвижването в градска среда, както и да разчитат етикети на стоки. Най-новото мобилно приложение, по което се работи в момента ще ориентира  хората с нарушено зрение и в затворени  помещения, каза още Иван Доброволов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огромен клон падна и рани човек в центъра на Варна

Огромен клон падна в градинката около сградата на операта във Варна и рани млад мъж. Инцидентът е станал днес около 13 часа, съобщиха от полицията. Пострадалият, на видима възраст около 40 години, е настанен в отделението по "Неврохирургия" в МБАЛ "Св. Анна" със счупени прешлени, съобщава БНТ.  Снимки от злополуката се разпространиха в социалните мрежи..

публикувано на 04.09.24 в 15:56

Протест с камбанен звън и чупене на керемиди

Пореден нестандартен протест на варненеца Росен Марков. С камбанен звън и чупене на керемиди той настоява за спешен ремонт на храма на Старите варненски гробища. Той се качи на покрива на църквата и удари няколко пъти камбаната, като недоволство към неглижирането на божия храм. Росен Марков закрепи на камбанарията табела с надпис "Ремонт". По..

публикувано на 04.09.24 в 15:50

Ремонтите на училища в община Балчик приключват до 15 септември

Най-значителните ремонти това лято са в две учебни заведения в община Балчик – в Средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище, където на финала си е проектът за внедряване на енергийна ефективност, и аварийните дейности в Основно училище „Антим I“ в Балчик, където се отстранява теч във физкултурния салон и ремонт на стряхата на цялата сграда...

публикувано на 04.09.24 в 15:20

Референдум в община Добричка на 27 октомври "за" или "против" изграждане на ветропарк

Да има или не ветроенергийни паркове на територията на община Добричка ще гласуват жителите й на местен референдум на 27 октомври. Това решиха днес общинските съветници на своето извънредно заседание, свикано по искане на кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Инвестиционните намерения засягат землищата на около 30 населени места, за което по време на..

публикувано на 04.09.24 в 14:25

Депутатите отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът..

публикувано на 04.09.24 в 12:40
архив

До две години получаваме 20 електрически мотрисни влака

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България.  Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова, предаде БНР. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост. До..

публикувано на 04.09.24 в 12:17

Нов камион ще събира до 13 тона боклук на курс във Варна

Камион с по-голям капацитет вече събира боклука във Варна. На един курс може да изкара 12-13 тона отпадъци, обясни Борислав Бойчинов, началник логистика във сметопочистващата фирма ЗМБГ.  Различното при новата машина е, че кранът извършва парабола, а не както останалите, които работят по вертикала и хоризонтала. Снабден е и с хидравлична преса, която..

обновено на 04.09.24 в 11:22