Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха Закона за концесиите

Снимка: Ивайло Михайлов

Народното събрание окончателно прие промените в Закона за концесиите, които Министерски съвет внесе основно, за да се улесни процедурата по отдаване на концесия на летище "София". Промените изчистват три обстоятелства по изискванията за големи по размер инвестиции и значителни плащания от концесионера към държавния бюджет. 

С измененията се премахва безкрайната солидарна отговорност на концесионера, която надхвърля изискванията на европейското законодателство. С новите разпоредби страните ще отговарят солидарно до размера на участието си в договора за концесия. 

Решава се и проблемът с обезщетението на концесионера за направени инвестиции при форсмажорни обстоятелства. 

За концесия с трансграничен интерес споровете по договора ще могат да се решават от арбитражен съд. Изменение на концесионния договор ще се извършва с допълнително споразумение след мотивирано предложение на една от страните по договора, като вместо одобрение Министерският съвет, съответно общинският съвет, ще приема в качеството си на концедент съответното решение по изменение на концесионния договор. 

С новите поправки в закона политиката относно държавните такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд се уеднаквява с тази по Закона за обществените поръчки. С редакционна поправка в преходните и заключителни разпоредби се реши при спорове за отчуждени частни недвижими имоти, за обекти с национална сигурност да се възстанови подсъдността пред тричленен състав на Върховния административен съд. 

Очаква се с приетите изменения да се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище „София“ на концесия. Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти се удължава вече четири пъти и последният е до 3-ти април.

Преди заседанието днес от БСП заявиха, че промените са в ущърб на българската държава за сметка на бъдещия концесионер. Възможно е страната ни да плати огромни неустойки, ако реши да прекрати концесионния договор, смятат социалистите.

Депутатите изслушаха и министъра на правосъдието Цецка Цачева относно политиките за подобряване на материалната база в местата за лишаване от свобода, модернизация на инфраструктурата и създаване на по-добри условия на труд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 44-годишен наркодилър във Варна

44-годишен варненец, известен на органите на реда, е задържан за срок до 24 часа заради  незаконна търговия с наркотици. При проведена специализирана операция криминалисти от Първо районно управление проверили и задържали мъжа, у когото намерили буркан с метамфетамин, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Действията по разследването..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Димитър Главчев

Главчев: Продължаваме комуникацията с президента, нямам новина за съобщаване

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев предложенията за промени в състава на Министерския съвет.  "Не съм предлагал нищо, продължава комуникацията и диалогът с президента", съобщи Главчев на излизане от сградата на "Дондуков"2, цитиран от БНР. "Нямам новина за съобщаване", каза той за смяната на министри.  До момента, в..

публикувано на 19.04.24 в 09:50

Служебният кабинет ще заседава днес

Служебният кабинет ще проведе заседание в от 13 часа днес. Днешното второ заседание на кабинета "Главчев" ще се случи след първия извънреден съвет за служебния премиер в Брюксел. Дневният ред на министрите предвижда 23 точки. Кабинетът ще определи представители в няколко национални съвета, както и председател на Комисията за борба с трафика на хора...

публикувано на 19.04.24 в 09:31
Корнелия Нинова

БСП поиска оставката на Росен Желязков

Оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков поискаха от БСП. "Защото ограничава гласа на опозицията", поясни  лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.  “Вчера издаде заповед, в която председателят на НС нарежда пресконференции, брифинги и кръгли маси с журналисти да се провеждат само по мотивирано предложение на..

публикувано на 19.04.24 в 09:28

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна.  По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще..

публикувано на 19.04.24 в 09:20

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, предаде БНР. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.  ЦИК обявява списък на местата извън страната..

публикувано на 19.04.24 в 08:52

24-часова акция "Скорост" се провежда във Варна

Полицията във Варна стартира 24-часова акция за контрол на скоростта. Камери са поставени в целия град, съобщава Nova.bg.  „2217 са установените нарушения от 15 април до момента. 96 са случаите само за последните часове”, заяви Димитър Дреков, полицейски инспектор в сектор „Пътна полиция” - Варна.

публикувано на 19.04.24 в 08:16