Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петя Панева: В музиката трябва да има душа!

| обновено на 19.03.19 в 12:33

Името на младата народна певица Петя Панева се носи крилато през последните няколко години из цяла България. Съвсем заслужено при това, тя въплъщава всичко, което бихме искали да виждаме и чуваме от младата генерация певци – изключително добра вокална техника, увличаща кантилена, завладяващо присъствие, зряла любознателност и вярност към природата на гласа.  А именно - да пее това, което съвсем естествено ѝ приляга. Петя отдавна е превъзмогнала сухия ученически стил в интерпретацията и върви уверено по пътя си. Дали дълбоко-емоционалните ѝ интерпретации, особено в бавните песни, се дължат на кодирани природни дадености или са осъзнати търсения, или и двете, за това може дълго да разсъждаваме. Сигурно е обаче, че още преди да отлети от ученическата скамейка, тя вече ни предлага пеене с богата душевност, добре разчетена прозодия и изключително излъчване на сцената. Да, тя умее да присъства бляскаво! Само след няколко месеца Петя ще държи в ръцете си своята диплома за средно образование. Възпитаничка е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в град Варна, а специалността и е „ударни инструменти“. Пеенето е „между другото“, толкова „между другото“, че заема цялото и същество и съществуване, и без притеснение може да я наречем почти завършена певица. И казвам „почти“ от суеверие, а не заради съмнение.

Точно месец преди дипломния концерт на Петя Панева в Радио Варна – 17 април, Концертно студио, като част от програмата на медията за подкрепа на млади таланти „Криле за начало“,  и поставяме поредната творческа задача.

                                                                 Блиц партитура на прима виста

Петя ПаневаКоя е Петя в едно изречение? Петя е момиче, което обича музиката.

А с една дума? Перфекционист.

Какво е процентното съотношение талант/труд при теб? 50% талант и 50% труд.

В какво не се съмняваш? В семейството си.

А в какво се?  Всичко, освен семейството ми може да бъде подложено на съмнение.

Ако не беше народна певица? Щях да бъда музикант, ударни инструменти.

Сега вече се дипломираш. Е? Сега започва по-трудното и се надявам да е все по-хубаво.

Кой е най-важният урок, който научи в училищеДа бъда отговорна.

Какво не успяха да те научат в училище?  Може би това, на което не се научих в училище ще науча в университета и в живота.

От кого получи най-важното признание?  От хората, които се радват, когато ме слушат да пея.

Най-ценният съвет? Не мога да посоча само един. Всеки съвет, който получавам е важен за мен и може да ми помогне с нещо.

В една музика трябва да има... Душа!

Най-доброто изпълнение се случва, когато... е изпълнено с чувство.

Ангелогласен/на е?  Mоже би хората го свързват с гласа на ангел, нещо свято, нежно и истинско...

Петя ПаневаКоя народна песен би искала да е твое дело? Има много песни, които харесвам, възхищавам се на изпълнителите, които са ги създали.

А коя песен те описва най-добре? Аз съм много пъстър човек. Както добре може да ме опише някоя бавна и тъжна песен, така и някоя шопска, бърза, хумористична и игрива.

Какво не би изпяла?  Песен, която не усетя, че мога да предам така, както би ми се искало. Перфекционист съм.

Към какво изпитваш творческо недоволство?  Към недоброжелателите на младите изпълнители.

Кога не се чувстваш на мястото си?  Когато това, което правя, не ме кара да се чувствам щастлива.

Ако снимат музикален филм за теб, как би го озаглавила? "Музиката в живота на Петя Панева"

За какво мечтаеш? За все по-големи успехи. Мечтая някой ден да мога да издам албум, за световни сцени... за хубави неща. :)

Нарисувай Петя с ноти... (смее се) Аз изобщо не мога да рисувам... 

СнимкаВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28