Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кибер рицари" на обучение във Варненския свободен университет

| обновено на 18.03.19 в 09:30

"Рицари срещу машините" се нарича инициативата на Варненския свободен университет, с която бяха представени две нови магистърски програми "Киберсигурност" и "Интелигентни системи за сигурност". Та са част от проекта „Черноморска академия за сигурност“.

"В двете специалности ще бъдат подготвени висококвалифицирани специалисти по киберсигурност, които могат да защитят интересите на държавата, обществото и бизнеса със силата на правото, а не с правото на силата", коментира проф. д-р Петър Христов - ректор на университета. „Кибер рицарите“ ще се подготвят не само в областта на информационните технологии и право, но ще бъдат физически силни, психически издръжливи, високо мотивирани и волеви.

„В понятието "Кибер" се вплитат и образование, и международни отношения, защото без разбирането за тях няма как да се борим с проблемите на киберсигурността, коментира Ариел Коен, който е сред петимата водещи световни експерти по сигурност. Той изнесе и първата лекция пред студентите, озаглавена „Стратегии за киберсигурност“.

Магистърските програми на Варненския свободен университет „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ се провеждат съвместно с ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31