Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушател на Радио Варна предлага промяна в светофарните режими на ключови кръстовища

Снимка: БГНЕС

Всеки от нас, който шофира по варненските улици, има безброй идеи как да се подобри организацията на движението в града. Особено сега, когато имаме много излишно време, докато висим в задръстванията покрай ремонтите. Кой не се е питал поне веднъж: "А бе тези, които слагат знаците и регулират улиците, имат ли шофьорски книжки изобщо?"

Ядосваме се, мърморим, дадем на ум или в най-добрия случай - пред спътника в автомобила ни няколко идеи как да се подобрят нещата ииии... дотук: светофарът светва зелено, тръгваме, бързаме, тичаме по задачите и забравяме за това как и защо могат да се подобрят нещата.

Не така е постъпил обаче варненецът Георги Георгиев, който е седнал и подробно е описал какво и къде е належащо да се направи. Ето какво ни писа той на страницата на Радио Варна във Фейсбук

През седмицата слушах ваше предаване, в което зрители даваха предложения за промяна на регулацията на някои светофари в града, но не можах да се включа. Бих бил много благодарен, ако предадете предложенията ми към компетентните структури на местната власт.

1. На кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Вяра", първо да се пуска секцията на автомобилите, завиващи наляво и след това на движещите се направо по ул. Вяра, като по този начин няма да се дава възможност на някои шофьори да пререждат колоната на завиващи наляво в час пик, което дразни останалите водачи.

2. На кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Пирин"/ ул. "Битоля", движещите се по бул. "Цар Освободител" да се пускат по отделно в посока центъра/кварталите, като по този начин се даде възможност на всички ленти да пропускат движението направо, в посока кварталите. В момента това се случва от една лента, на която се образуват големи опашки, а с тази промяна би се увеличила значително пропускателната способност на това кръстовище.

3. По подобен начин е кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "8-ми приморски полк", за автомобилите, движещи се по бул. "Осми приморски полк", и е наложително да се помисли за промяна в регулацията и на този светофар.

4. Кръстовището на бул. "Христо Смирненски" и бул. "Сливница" - бул. Христо Смирненски в посока към бул. "Цар Освободител" е двулентов, кото дясната лента е единствено за автомобили, завиващи надясно, а лявата е за автомобили, завиващи на ляво и движещи се направо, което създава дълги опашки. Ако лявата лента се остави само за завиващите, а дясната е за движещите се направи и завиващи вдясно направление, би намалило колоната и би подобрило пропускателната способност на светофара.
Това е едно от кръстовищата, които според мен се нуждаят от основна реконструкция, но не знам доколко е прието да се дават предложения свързани с реконструкции.

5. Кръстовището на ул. "Девня" и ул. "Дунав", за движещите се по ул. "Девня" посока гарата са предвидени две платна, като лявото е и за завиващите, които се налага да изчакват движещите се в насрещното платно автомобили, като по този начин го запушват в направление направо. Ако е възможно да се пускат отделно автомобилите, а най-добре да се реконструира, може би като кръгово кръстовище.

6. По бул. "Владислав Варненчик", в участъка между бул. "Христо Смирненски" и бул. "Република" има няколко пресечки за обслужване на жилищния квартал. За да направят безопасен завой за навлизане в квартала, движещите се автомобили намаляват своята скорост, което забавя цялата дясна лента. Ако се изградят уширения преди това, би се намалило това забавяне на колоната. В същия участък, пред офис сградата "Варна Тауърс" има един участък преди спирката, където тротоарът може да бъде намален за сметка на пътното, като по този начин автобусите много по-рано могат да се отбиват за автобусната спирка, а автомобилите, завиващи надясно могат също да използват, когато е свободно.

Искам и да помоля компетентните органи на общината да се намесят в организацията на паркирането по протежението на бул. "Христо Смирненски" в района около университетската болница - Терапията. Там доста нагло паркират разни водачи на МПС, като по този начин затрудняват движението на автомобилите и често създават рискови ситуации, когато маневрират или слизат/качват се от колите си. Не знам дали е забранено да се паркира там, но трябва да се забрани паркирането и престоя и да се налагат солени глоби за тези нагли прояви.
Бих бил много благодарен, ако подадете предложенията ми към когото е необходимо и се надявам поне някое от предложенията ми да се осъществи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек загина при пожар в хоспис в Банкя без лиценз

Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта..

публикувано на 14.08.24 в 19:38

Правителството предлага Калин Калинов да бъде назначен за Началник на ВВМУ

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи флотилен адмирал Боян Медникаров от длъжността „Началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и от военна служба, считано от 8 октомври 2024 година, поради навършване на пределната възраст за военна служба...

публикувано на 14.08.24 в 19:30

„Общинска полиция“ и частна охранителна фирма обезпечават обществения ред по време на фестивала VARNA BREEZE by EXIT

Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се грижат за обезпечаването на обществения ред по време на 4-дневния фестивал VARNABREEZEbyEXIT. Музикалното събитие започва утре, 15 август, като кулминация на празничната програма за Деня на Варна и ще продължи до 18 август. В района на фестивала между Пантеона..

публикувано на 14.08.24 в 19:02
Снимката е илюстративна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 14.08.24 в 18:43

Община Варна с официална позиция за фалшиви имейли, изпращани от името на кмета

Фалшиви електронни писма от името на кмета на Варна Благомир Коцев и общинския пресцентър бяха изпратени днес до редакциите на варненските медии. От общинската администрация излязоха с официална позиция по случая. Оттам отбелязват, че Община Варна има основание да сезира органите на МВР и Прокуратурата В позицията се подчертава, че д нес, 14 август..

публикувано на 14.08.24 в 17:23

Проверяват имат ли хакери намеса в срива на системата за годишните технически прегледи

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack), предаде БНР. При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:25

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга. " При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при..

публикувано на 14.08.24 в 16:18