Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някой друг е живял живота ми

      „Някой дълго време е живял живота ми, подслушвали са телефона ми”, споделя обвинената в ТЕЛК-аферата д-р Мими Великова. Преди да започнем разговора, варненският кардиолог изпива антидепресанта си.  От онази неделя, когато ГДБОП влиза в лекарския й кабинет, трудно заспива, а заспи ли - сънува кошмари. „Всичко дойде неочаквано. Шок е да те закарат с белезници до София ...Очакваха се пет тома доказателства, а не излезе нищо повече от записа с пациента, докато му обяснявам какво да прави с холтера.” 

   Д-р Мими Великова, един от обвинените варненски медици в  ТЕЛК-аферата, ще търси правата си в Европейския съд в Страсбург. Тя ще води битката сама, независимо от другите обвинени. Казва, че не познава колегите си от ТЕЛК-а, не познава и ортопеда. Не отрича познанство с двамата братя-сирийци, които са записвали пациенти и са основна брънка в „организираната престъпна група”. Припомням, че всички заподозрени бяха освободени, освен братята, които бяха оставени под „домашен арест”.

   От петнадесет години д-р Великова работи на две места, всеки ден преглежда по 15 пациенти, от тях двама-трима са за ТЕЛК. Все още размишлява кой и как е доказал, че ТЕЛК-решенията са фалшиви? За нея „случилото се е мащабна ПР-акция на ГДБОП, желание да покажем колко добре работим”.

    Все още търси обяснение защо й се е случило всичко това. „Сигурно не е случайно, но понеже нямам доказателства и факти, нищо не мога да кажа на въпроса ви.  Като гражданин на европейска държава, обаче питам дали ще продължат по този начин да хвърлят обвинения, да арестуват, при това за 72 часа, без да имат доказателства, за да докажат виновност. А и какъв е смисълът до 10 години да осъдя България. Дали ще бъда жива тогава?”, пита 60-годишният кардиолог.

    Убедена е в своята невинност, тъй като няма факт да е искала неполагащи й се пари от пациент, който е влизал в кабинета й, за да бъде представен на ТЕЛК. И в двата й кабинета са обявени ценоразписи, така че неправомерно не е взимала пари. Едно от свидетелските показания е как обяснява на пациент какво да прави, след като му сложи холтера. Добавя, че никой уважаващ себе си лекар няма да се съгласи, че ако се изкривиш пред рентгена, ще докажеш сколиоза.

   „С лека ръка сринаха авторитета ми, очерниха името ми и кариерата, градена в продължение на много години.  В началото имаше и отлив на пациенти, но идваха и такива, които да ми окажат съпричастие, така че това е повратен момент на преценка на истинските приятели.”

    На финала на разговора, д-р Великова признава, че вярва в правосъдието,  в силата на вселенския дух и остава  оптимист. Цялото интервю чуйте в прикачения файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05