Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На Село" в Староселец

| обновено на 23.03.19 в 09:00
9
Снимка: Румен Сарандев
Тази събота Ви отвеждаме на пътешествие до едно малко, но изключително красиво селце. Това е Староселец!

Село Староселец се намира в северното подножие на Добринското плато, между хълмовете Попова гора и Дългия рид в провадийска община и е само на 41 километра от Варна.За да стигнете до него, трябва да се отбиете от пътя, който свързва Петров Дол и Габърница.

Малкото пътче криволичи между редици от стари орехови дървета. 300 метра след отбивката ще видите първите къщички с керемидени покриви.

Селцето е сгушено сред тревисти хълмове. Природата наоколо е изключително красива и докато пътуваме натам в главата ми изникват известните стихове на Младен Исаев : „Високи, сини планини, реки и златни равнини

Да, през Староселец тече малка рекичка – Върбанаси. Има и много поляни, и зеленина наоколо. Ето защо, преди години няколко животновъди от Петров Дол се заселват на това място.

Староселец е малко село, много е малко . Няма магазин, няма читалище, няма лекар и хора почти няма - сега там живеят едва двайсет и двама човека. Природата и сплотеността на староселци, обаче, го прави някак уютно. Кметския наместик, Гинка Тодорова, макар и родом от съседното село Петров Дол, обича Староселец и съседите си повече.

Гинка Тодорова, кметски наместник на село Староселец

Тя ни разказа за селото, за хората и за ежедневието им. Въпреки че населението се състои предимно от възрастни хора, староселци не пропускат да отбележат празничните дни.

" Празнуваме в бившата кино зала, защото нямаме читалище. В същата сграда се провеждат избори, рождени дни. В малкото село няма много интересни неща, но доста варненци си купиха къщи тук. "  - допълни Гинка Тодорова.

Каква е историята на Староселец и как са изглеждали улиците му преди десетилетия ни разказа Кирил Костов. Той е на 86 години, роден и отраснал в селото. Мило му е то, говори с госрдост за историята му. Долавяме и нотка носталгия, дори, в гласа му, когато ни разказва своите спомени от едно време.

Кирил Костов, кореняк староселец

За мнозина, може би, не е лесно да си представят живота на хората в толкова малко селце. Това неповторимо място за отдих би ми омръзнало бързо и на мен, ако трябва да прекарвам цялото си време тук. Това, обаче, не се отнася за Диан Иванов.

Той ни разказа за решението да напусне града, да заживее в Староселец и да прекарва дните и нощите си със староселци. Диян, или просто Дидо, както е известен сред местните, е на 40 години, оставил е Варна зад гърба си и „не би се върнал в града за нищо на света” .

Диан Иванов

Дидо и с усмивка ни покани да разгледаме заедно с него забележителностите край Староселец.В района на Староселец се намира скалният манастир Кара пещера. Другото име на скалната забележителност е пещерата с четиридесетте одаи. Тъй като до мястото се е стигало трудно, по време на турското робство в нея са намирали убежище монаси. Те са криели най-ценните писания и икони в пещерата. В момента, мястото и екопътеките, които водят до него, са интересни за любителите на природата. Легендите разказват, че там има 40 стаи.

Обектът набира все повече популярност както сред българските, така и сред чуждестранните туристи. До пещерата водят екомаршрути, стига се лесно и пеша, и с кола. За съжаление, не успяхме да се разходим вдън горите староселски, но си пожелахме да се върнем, защото както каза Дидо – не можем да си го представим, ако не сме били там. Аз за себе си съм си обещала, че отново ще го посетя. Знае ли човек, може и да се срещнем с Вас там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарителска кампания

Спират приемането на дрехи и храна за пострадалите във Воден, остава дарителската сметка

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от Община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от Общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 09:28

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14