Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общ морски проект свързва България, Гърция и Грузия

Пристанищната администрация на Александруполис, съвместно със Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус” – Бургас и Международния  център за социални и икономически изследвания – Грузия ще представят на 22.03.2019 г в Морската гара на Бургас своя общ проект „Плаване през Черно море“. Той е насочен към преодоляване на съществуващите пречки за туристическите потоци между черноморските пристанища и пристанищата на Северно Егейско море.

Проектът е от интегриран тип и включва както инвестиционни дейности, така и създаването на интелектуални продукти и обмяна на добри практики между партньорите. В Александруполис предстои изграждането на плаващи докове, в Бургас ще се извърши  доставка на напълно иновативен екологосъобразен кораб, който ще плава от пристанище Бургас. Трите партньора съвместно ще разработят морски туристически маршрути, достъпни с всякакви плавателни съдове – кораби, платноходки и т.н.,  с акцент върху културното богатство по крайбрежието в трите сътрудничещи и търгуващи помежду си държави от хилядолетия – Гърция, България и Грузия.

Интерактивната база данни на маршрутите ще бъде разработена от грузинския партньор и ще бъде достъпна както през терминалите и офисите, които ще се инсталират и оборудват на пристанищата в Александруполис, Бургас и Батуми, но и със свободен достъп в Интернет.  Съвместно трите партньора ще създадат ръководство за собствениците на плавателни средства, които искат да пътуват между черноморските пристанища и северните Егейски пристанища.

Финансирането на проекта  е 1 237 786,24 евро, като от тях 1 138  763,34 евро са от ЕС.

Продължителността на проекта е 24 месеца.

Домакин на срещата с начало 10:15 ч. в Морска гара – Бургас /Пътнически терминал/ е Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус”– Бургас, с подкрепата на Пристанище Бургас ЕАД. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Бранимир Балачев

Бранимир Балачев: Варненският общински съвет може да заседава най-късно след две седмици

Много общински съветници от ГЕРБ участват в благотворителни мероприятия, но не желаят да се дава гласност. Това коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на групата общински съветници от ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев. Според него, съветниците, заедно с кметската администрация, са най-активните..

публикувано на 04.04.20 в 13:28

Община Варна предоставя офис на Бюрото по труда

Община Варна предоставя офис на Бюрото по труда Община Варна предоставя за временно ползване на Бюрото по труда офиса за плащане на местни данъци и такси на пл. “Мусала”. Целта е създаване на условия за по-бързо обслужване на граждани, подаващи документи в Бюрото по труда. Новата организация започва от понеделник - 6-и април. Там ще..

публикувано на 04.04.20 в 13:13

Ресторант със звезди на "Мишлен" в Ню Йорк стана социална кухня

Луксозният ресторант "Илевън Медисън парк" в Ню Йорк се превърна в социална кухня, която приготвя топла супа и обяд на нуждаещи се в разгара на пандемията от коронавируса, съобщи ДПА. Собственикът на заведението, известният швейцарски майстор готвач Даниел Хум, работи заедно с благотворителната организация "Ритинк" и готви по 3000 супи на..

публикувано на 04.04.20 в 13:06

Различните маски и защитата, която имат

Трябва или не да носим маски и доколко ни предпазват те по време на пандемията? Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса COVID-19, от което експертите са направили заключение, че маските са подходящи да ни предпазят от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. Три класа на защита имат маските:..

публикувано на 04.04.20 в 12:50
Кметът на Добрич Йордан Йорданов

Йордан Йорданов: Възстановяването на икономиката може да отнеме до 18 месеца

През втората седмица на извънредното положение приходите в община Добрич са само 25 процента от постъпленията за същия период на миналата година, Това съобщи в предаването "Позиция" на Радио Варна кметът на Добрич Йордан Йорданов. Според, него все още е рано да се прогнозира как кризата ще се отрази на общинските бюджети: Всичко зависи от това..

публикувано на 04.04.20 в 12:36

Схемата 60/40 не е удачна за много бизнесмени

Схемата, която държавата предлага за компенсиране на бизнеса 60/40 не е удачна за мен, защото бюрокрацията за подаване на документи е голяма и най-вече заради това, че наше задължение остава плащането на осигуровките – това заяви бизнесменът от Варна   Младен Станев, който е освободил 20 служители от фирмата си с основна дейност продажба на..

публикувано на 04.04.20 в 11:25
Ген. Венцислав Мутафчийски

31-годишен българин е починал от коронавирус в Лондон

31-годишен наш сънародник е починал от коронавирус в Лондон, съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Това е още един случай, който доказва, че младите не са застраховани от последствията на заболяването, заяви той отбеляза, че по информацията, с която разполага българинът е бил напълно..

публикувано на 04.04.20 в 11:23