Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Ганев: Не е незаконно да се сключват имотни сделки по данъчна оценка

Недвижимите имоти са пазар на успелите, а не на всички, смята Георги Павлов

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ коментира пред БНР казуса с апартаментите на политици от ГЕРБ с думите, че „тук става въпрос първо за икономически понятия - продажна цена и стойност - това са две абсолютно различни понятия“.

В предаването „Хоризонт до обед“ на програма „Хоризонт“ варненският експерт обясни, че не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите. „Това е защитен механизъм… за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксите – смет, местен данък недвижим имот“, каза Ганев.

Той допълни, че пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде различна, дори в една и съща сграда. И това по никакъв начин не се възпира от нормативни или законови уредби.

В луксозните сгради, в които са закупени имоти от представители на властта, цената на квадратен метър е около 3500 евро.

„Но това е офертна цена, а за съжаление в България няма никаква статистика за пазарни цени“, посочи още Ганев.

Темата бе коментирана в ефира на БНР и от Георги Павлов от една от големите компании за недвижими имоти.

„Покупките са свързани с усещането за сигурност, не просто с текущите доходи, а с усещането как ще се развиват доходите ви… Проблемът е, че в българското общество усещането за сигурност не е много високо“, каза Павлов.

„Говорим за сделки, но истината е, че на пазара на недвижими имоти участва малка част от населението. Той продължава да е пазар на успелите, а не на всички… пазар на 10-те процента успели“, подчерта той.

„Тук няма включване, няма социална политика, която да каже как човек под средни доходи да си купи жилище, а повечето от хората получават под средната заплата… След десетилетие ще се превърнем в нация на наематели, ако вървим така“

Поетът Николай Милчев заяви: „Живея в този квартал и преди да разбера, че един от първите хора на държавата си е купил (апартамент) на последния етаж, гледах на този блок като кич. Няма човек, който да ме убеди, че можеш да живееш в блок, на който са изписани азбуки. Това може да бъде или библиотека, или църква. Глаголицата - изписана, и на главата на глаголицата - Цветан Цветанов. Още малко и той трябва да бъде причислен към Св. Седмочисленици, да стане осмия седмочисленик от култура, от любов и от страдание. Това е възмутително.“

От своя страна Ганев изтъкна, че никой не води статистика за продажбите на данъчната оценка. И посочи, че не може да прецени дали държавата губи някакви средства от подобни сделки.

Цялото интервюто с Добромир Ганев и мненията на Георги Павлов и Николай Милчев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветанов за скандала с новия му апартамент: Компроматна война, в чийто център е президентът

Като компроматна война, в чийто център е президентът Румен Радев, определи Цветан Цветанов скандала около придобиването на последния си апартамент. Във Велико Търново, където е за празника на града и от чийто район е избран за депутат, Цветанов..

обновено на 22.03.19 в 19:10

Президентът и Цветан Цветанов в задочен спор за апартаменти

Случаят с апартаментите далеч надхвърля параметрите на една имотна сделка и пряко рефлектира  върху доверието на политическата класа и върху държавността, каза в Кюстендил  президентът Румен Радев, попитан за новите придобивки на някои от..

обновено на 21.03.19 в 17:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева...

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен,..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата..

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности,..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба..

публикувано на 08.07.24 в 08:00