Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оздравяват женския футбол във Варна

Автор:

На пресконференция днес стана ясно, че започва нова ера в развитието на женския футбол във Варна. По-конкретно се разбра, че хора които са минали през този спорт и са били активни участници преди години, сега искат да върнат жеста. В тази посока визирам госпожа Геновева Христова, която е новият председател на управителния съвет на женския футболен тим „Варна“. Тя е родом от Варна, а преди години е играла за знаменития тим на гранд хотел Варна. На срещата с журналистите присъстваха още Веселин Бояджиев-член на управителния съвет, Мария Полименова, отговаряща за маркетинга и приема в висшето училище по мениджмънт във Варна, треньорката на женския тим Елена Пеева и две майки на момичета, които тренират футбол- Мариела Генова и Йорданка Бояджиева. Беше изложена тезата, че женският футбол в града ще си партнира сериозно с висшето бизнес училище. Идеята е тези момичета, която се занимават с този спорт в града да имат реална възможност за образование, като в същото време продължат практикуването на любимата игра. Геновева Христова е успял бизнесмен, с контакти зад граница и най-вече в Англия. Тя смята, че слагат началото на един нов модел на женския футбол у нас. Това се случва за първи път, като ще се търси подкрепата на министерството на спорта и други институции. Пътят е верен и дава оптимизъм. Повече от 120 момичета се занимават с този спорт в града, каза треньорката Елена Пеева. Тези деца трябва да продължат да работят, а след това да се изучат и да останат близки до любимата игра. Мисли се и за партньорство с английски клубове, както и с такива от други страни. „Повече от 13 години общо взето -мъка, а сега виждам някаква светлина в тунела“, каза Елена Пеева. Момичетата до 13 години на „Варна“ са трикратни шампионки, а по-голямата част от тях играят и при 15-годишните. В тази възраст също са първи. В клуба има 4 лицензирани треньори. Всичко това прави идеята за възстановяването на женския футбол в града доста реална. Работи се и за осигуряване на достатъчно спортна база. Тук е мястото да се каже, че тази година ще има Европейско първенство във Варна, Добрич и Албена за девойки до 17 г. Това още веднъж потвърждава идеята, че този спорт в нашия регион е на почит и има основания да си върне славата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Женският ни тим остава осми в крайното класиране

За женския ни национален отбор по плажен хандбал европейските квалификации във Варна приключиха. Българките не успяха да победят Полша в мача за седмото място и остават на осма позиция в крайното класиране. Нашият отбор си осигури участие на европейските финали догодина, които почти сигурно ще бъдат в Турция. Церемонията по награждаването на призьорите..

публикувано на 14.07.24 в 15:22

Днес става ясен европейският шампион по футбол

Испания и Англия ще определят новия шампион на Европа днес. Те играят на финала на първенството в Берлин от 22:00 часа. По трибуните ще има 71 000 зрители. Испанците гонят четвърта европейска титла и това ще е нов рекорд по спечелени трофеи. Англичаните се борят за първи трофей в Европа.

публикувано на 14.07.24 в 13:15

"Черно море" представи отбора и победи "Добруджа"

Черно море победи Добруджа с 2:0 в последната си контрола от лятната подготовка. Срещата се проведе на стадион "Тича", като преди нейното начало "моряците“ представиха отбора за новия сезон. ФК Спартак Варна представи тима и спортно-техническия щаб за новото първенство с контрола срещу Дунав Русе. Двубоят на ст. Спартак завърши 0:2, ЦСКА 1948 загуби с..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Загуба за българите на старта на Европейското първенство

Националният ни отбор за мъже U20 загуби първия си мач на европейското първенство в дивизия Б, което се провежда в Румъния. Избранниците на треньорите Васил Христов и Любомир Киров отстъпиха на Естония с 65:67, въпреки че спечелиха три от четирите части 14:25, 17:14, 16:12, 18:16). Основна причина за поражението бе загубената борба под двата коша -..

публикувано на 14.07.24 в 13:03

Женският ни тим ще играе за 7-то място

Българският национален отбор за жени ще играе за седмо място на европейските квалификации по плажен хандбал, които се провеждат във Варна. Момичетата на старши треньора Виктория Жосан загубиха в двубой за разпределение на местата от пето до осмо от Словакия с 1:2 части (20:24, 26:18, 4:7). В 14:00 часа съперник на България за седмото място ще бъде..

публикувано на 14.07.24 в 13:02
снимката е илюстративна

Отборът на България по плажен хандбал във Варна при мъжете победи Украйна

Отборът на България е пети в крайното класиране на европейските квалификации по плажен хандбал във Варна при мъжете.  Българите победиха след дузпи състава на Украйна.  Така те остават на пето място в крайното подреждане на квалификациите и имат гарантирано участие догодина на европейско първенство.

публикувано на 14.07.24 в 12:34

Петър Стойчев преплува и Северния канал

Петър Стойчев записа ново страхотно постижение. Родният плувец преплува Северния канал, който е един от шестте маратона във веригата Oceans Seven. Стойчев измина разстоянието от 38.1 км от Северна Ирландия до Шотландския бряг за 9 часа и 56 минути. Температурата на водата варирала от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 12:29