Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Югозападната порта на античния Одесос беше открита при разкопки в района на улица "Цар Симеон" във Варна

Югозападната порта на античния Одесос  беше открита при разкопки в района на улица "Цар Симеон" във Варна -това съобщи доц.Валери Йотов, роководител на разкопките. Йотов информира, че още проф. Михаил Лазаров през 1982 година е правил проучвания в района и тогава е открита част от крепостна стена. Периодът е римо- византийски- посочи доц Йотов и обясни:

От Западната порта води основната улица, винаги с ориентация "запад- изток". Строежът е римо- византийски. Все още сме в работна фаза, но със сигурност тази стена е изграждана в епохата на Рим, но след това е била реконструирана и продължила да съществува до края на VI- ти, началото на VII- ми век.

До сега имаше само предположения за съществуването и, и то от основателя на българската археология Карел Шкорпил. Той е предполагал, че една от портите на античния Одесос е бил в района на ул. "Драгоман", доста на север от тук. Тази порта е първата установена при археологически проучвания. Т.е. това е първата порта на древния град.

В доклада си до общината и комисията,която ще приеме резултата от разкопките, доц. Йотов ще предложи там да се създаде археологически парков комплекс. Цялото интервю с доц. Йотов може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години затвор за мъжа, убил младо момче в градинката на Археологическия музей

20 години затвор за мъжа, наръгал с нож младо момче в градинката до Археологическия музей. Варненският окръжен съд призна за виновен и наложи 20 години „лишаване от свобода“ на 38-годишния Петър Ш. Присъдата е за убийство, извършено на 4 юли миналата година във Варна, съобщават от Окръжен съд - Варна. Престъплението е извършено по особено мъчителен за..

публикувано на 05.06.23 в 20:05

"Възраждане": Георгиев и Вешев не се притесняват сами да дадат имунитета си, защото са невинни

Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, защото са невинни.  Припомняме, че преди три години след протест на "Възраждане" пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) двамата бяха задържани от полицаите на места, отдалечени от протеста, съобщават..

публикувано на 05.06.23 в 19:53
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати

Главният прокурор на Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура , съобщават от държавното обвинение. Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд за телесна повреда и хулиганство. Съдът е спрял..

публикувано на 05.06.23 в 19:16

Такси блъсна ученичка в близост до училище във Варна

Таксиметров автомобил блъсна 17-годишно момиче на бул. "Княз Борис I" до Търговската гимназия. На мястото на инцидента своевременно са изпратени екипи на полицията и спешна помощ, предаде репортер на Радио Варна. Пострадалата ученичка е с леки наранявания, откарана е в болнично заведение за обстоен преглед. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели..

обновено на 05.06.23 в 17:58

Съдът отмени забраната за достъп на коли в Морската градина и през входа до зоопарка

Съдът с пира предварителното изпълнение на решението на Общинския съвет  за достъпа на коли до Морската градина в източната част на зоопарка във Варна  заради жалба на собственици на имоти в района. Няма да бъдат поставени бариера и ограничителни знаци, съобщават от Административен съд - Варна. В мотивите си съдът посочва, че изпълнението на плана..

публикувано на 05.06.23 в 16:42

Зов за помощ - 6-годишният Матео Крум Иванов се нуждае от подкрепа

Матео Крум Иванов е слънчево дете, родено на 2 август 2016 година. Със семеството си живее в Чехия. Миналага година за първи път е прекрачил училищния праг. Две седмици по-късно се озовава в инвалидна количка. Диагнозата е ужасяваща - NMOSD - Оптичен невромиелит или болест на Девич. Автоимунно заболяване, което поразява нервната система. Засяга зрителния..

публикувано на 05.06.23 в 16:20

ПП призовават Борисов да даде имунитета си

Кабинетът "Денков-Габриел" трябва да бъде гласуван в Народното събрание за да започнат важните за всички промените в държавата , заяви зам.- председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната " Мирослав Иванов в Ямбол. Според него имунитетът на Бойко Борисов не трябва да се превръща в залог за съставянето на редовен кабинет. "Нашата..

публикувано на 05.06.23 в 16:15