Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археолози се натъкнаха на древни ацтекски реликви

Снимка: архив

Новооткрити ацтекски реликви може да доведат археолозите до загадъчна императорска гробница, предаде Би Би Си.

Подобно откритие би било първо по рода си, тъй като досега никога не е било откриван гроб на ацтекски благородник, въпреки десетилетните усилия в тази насока.  

Намерените принесени в жертва „дарове“, сред които богато украсен ягуар, облечен като войник, са открити в Мексико сити.

„Имаме огромни очаквания“, заяви водещият разкопките археолог Леонардо Лопес Лухан.

Намерени край стъпалата на най-свещения храм на ацтеките, жертвените дарове включват тленните останки на младо момче, облечено като древния бог на войната, както и украсени със скъпоценни камъни каменни ножове. Те са били положени от ацтекски свещеници преди около 500 г. пред храма, за който се смята, че е гробница на крале. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

На Голяма Богородица се отдава почит на хляба

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни,..

публикувано на 15.08.20 в 06:16

Варненско село с нулева безработица посреща гости и за сватбен туризъм

Китното село Аспарухово е разположено на около 85-90 километра от Варна, на северния бряг на язовир "Цонево", почти на границата между Варненска и Бургаска област . Ченге, както е старото име на селището, и както го наричат все още много от жителите на областта, е известно и популярно със селския си и риболовен туризъм.  Основният поминък в..

обновено на 14.08.20 в 13:03

Как в Турция примамват туристите да купуват екскурзии

Хитър начин да заставят туристите да купят екскурзии още първия ден са измислили гидове в Турция, съобщава РИА Новости. Още в първия ден на почивката гостите биват информирани, че ако искат да напуснат хотела трябва да се запишат на екскурзии, за да им поставят..

обновено на 14.08.20 в 10:43
вода здраве лято жега

Тайната на дълголетието: Чаша вода на празен стомах сутрин

Турците казват: лесно е, като да изпиеш чаша вода. Изненадващо този прост навик може да донесе огромни ползи за нашето тяло и можете да почувствате положителни промени само за няколко седмици. И така, какво се случва с тялото ви, ако започвате всеки нов ден с..

обновено на 14.08.20 в 07:24

Международен пикник събира идеи за развитието на Добрич на 15 август

Международен пикник „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе на 15 август в Добрич. Той е част от инициативата  „Глобален Добрич“, а мястото за пикника е Градският парк „Св. Георги“. Идеята на събитието е да се съберат хора от всякакви възрасти ис различни професии, които да дадат своите идеи за развитието на града, в който живеят...

публикувано на 13.08.20 в 17:29

Безплатно сърф училище в Шабла

Продължава проектът „Начални познания по ветроходство” за развитие   на водните спортове  на Морски клуб Шабла. Проектът е разработен с оглед на създаване на условия за предизвикване на интереса на децата над 14 годишна възраст към здравословната  физическа активност, увеличаване  и разнообразяване на възможностите за участие в спортни..

обновено на 13.08.20 в 15:47

Варна рисува Варна

Варна рисува Варна” на 13 август от 14ч. в Морската градина. Събитието ще се проведе за първи път в морската столица и е покана към всички, които искат да нарисуват символите на Варна – море, гларуси и др. Организатор са Община Варна и Сдружение за славянска култура, с любезното домакинство на Детски кът Варна. Очаква се да бъде поставен рекорд..

обновено на 13.08.20 в 15:45