Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археолози се натъкнаха на древни ацтекски реликви

Снимка: архив

Новооткрити ацтекски реликви може да доведат археолозите до загадъчна императорска гробница, предаде Би Би Си.

Подобно откритие би било първо по рода си, тъй като досега никога не е било откриван гроб на ацтекски благородник, въпреки десетилетните усилия в тази насока.  

Намерените принесени в жертва „дарове“, сред които богато украсен ягуар, облечен като войник, са открити в Мексико сити.

„Имаме огромни очаквания“, заяви водещият разкопките археолог Леонардо Лопес Лухан.

Намерени край стъпалата на най-свещения храм на ацтеките, жертвените дарове включват тленните останки на младо момче, облечено като древния бог на войната, както и украсени със скъпоценни камъни каменни ножове. Те са били положени от ацтекски свещеници преди около 500 г. пред храма, за който се смята, че е гробница на крале. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Райчев дарява 100 дръвчета Пауловния за любимия Добрич

Доброто съществува и се проявява по всяко време. Дори преди Коледа.  Сега, когато се изсичат много елхи, има хора, които милеят за природата и се стремят да я облагородят.  Петър Райчев е от Добрич. Сред редовните слушатели и един от най-големите почитатели на Радио Варна. Впечатлен от красотата на дървото Пауловния, той решава да дари фиданки, които..

публикувано на 02.12.20 в 10:25
Яница Петрова

Доброто е заразно!

Доброто е заразно – повече от COVID-19. Доказва го Яница Петрова, преподавател по Български език и литература. "Още по време на практиката си в университета разбрах, че работата с деца е моето призвание", разказва Яница, която предлага през група в социалните мрежи да предостави на две деца от семейства в затруднено положение безплатни..

обновено на 02.12.20 в 09:43

Онлайн в първи клас

Трети ден продължава дистанционната форма на обучение и за най-малките ученици: първокласниците. Учебните часове за децата от най-голямото основно училище във Варна ОУ "Добри Чинтулов" са по 20 минути, междучасието е 10.  В 8 часа, както е по план в реалното училище, започва и виртуалното.  Стаята за връзка и обединение на учениците е google classroom...

публикувано на 02.12.20 в 07:33

Бяла приказка край Варна /СНИМКИ/

Бяла пелена покри полета и пътища край Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Кадрита са от пътя за село Долище. Снегът вече не е мираж и за морската столица. Някои от кварталите, разположени на по-голяма надмо рска височина, също осъмнаха със снежна покривка.

публикувано на 01.12.20 в 16:18

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил , сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да..

публикувано на 01.12.20 в 14:55

ХИВ дейностите са прекратени от половин година

24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. "А ко законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще  останат единствената форма за разпределяне на..

публикувано на 01.12.20 в 10:41

"Делфините" започват традиционната си Коледна кампания

От 1 декември започва коледната благотворителна кампания на доброволческата организация PTPI „Делфините“. В нея младежи изработват и продават в различни търговски центрове и магазини във Варна коледни картички. Заради пандемията тази година кампанията ще премине основно онлайн. „Делфините“ този път ще помагат за обзавеждането на кабинети в..

публикувано на 01.12.20 в 08:46