Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историята на Pollenity или как българи спасяват пчелите по света

| обновено на 08.07.19 в 08:16

На 8 юли - ден на пчеларя ви припомняме отново историята на един български стартъп, който разработва "умни устройства", които наблюдават пчелните кошери.

Защо пчелите са важни, надали има човек, който не знае.

Въпреки рекордно високото производство на храна, човечеството рискува да се докара до глад. Tова сочи доклад на  Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от последните седмици.

Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света. В списъка влизат захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. И макар човечеството да отглежда близо 6 хил. растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му. В същото време, 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а пчелите все повече и повече намаляват.

Една българска компания - Pollenity, позната до преди година и под името Bee Smart Technologies обаче има повече от успешно решение на проблема с опазването на пчелите.

Идеята за нея възниква преди няколко години, когато основателят ѝ - Сергей Петров участва в образователната програма “Космически Предизвикателства”, която цели внедряването на високи технологии в недотам дигитализираните сектори. Така се появява и концепцията на Pollenity - създаването на устройство, което да подпомогне оцеляването на пчелите, разказва за Радио Варна Стефани Босева от екипа на компанията.

Начинът, по който ние работим е да влизаме буквално в кошера и посредством устройството да наблюдаваме пчелите буквално от сантиметри. Така се регистрират голям брой параметри - температура, влажност и др. Голямото предимство на българската технология е микрофонът, който "слуша жуженето" на пчелите. Така възможните загуби на насекомите могат да се сведат значително. Един от примерите е от Австралия, където с помощта на устройството ни, беше засечен американски гнилец. Така беше предотвратено разнасянето на заболяването сред пчелите в Австралия и бяха спасени пчелните семейства там.
Понастоящем, умното сензорно устройство на Pollenity може да се види сред пчелари на 5 континента, вкл. и на екзотични места като о. Мавриций. 
Още любопитни факти за дигиталното пчеларство и не само може да чуете в интервюто със Стефани Босева в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе,..

обновено на 17.04.21 в 09:39

Трима близнаци се ожениха в един и същи ден и станаха бащи едновременно

В нигерийския град Нгво трима братя близнаци се ожениха в същия ден и едновременно станаха бащи, съобщи изданието Pulse. Чинуду, Чуквебука и Кенечукву Онийа се ожениха на 6 юни 2020 г. Първоначално имаше слухове, че булките им също са тризнаци, но това не се оказа така. След 10 месеца и тримата имаха..

публикувано на 17.04.21 в 09:36

С боб и царевица вместо бюлетини гласували следосвобожденските българи

Много често в някои селища няма грамотни хора, няма кой да напише бюлетините и за това се прибягва до доста прости форми – бял и черен боб, боб и царевица и други. Те са замествали бюлетините в условията на двупартийна система след Освобождението. После, когато се усложнява политическия живот в страната,..

публикувано на 17.04.21 в 09:12

Какво казва езикът на тялото за човека срещу вас

Невербалните знаци в комуникацията могат да говорят много. Всъщност повечето форми на комуникация са невербални. Езикът на тялото представлява 50 до 70 процента от общуването. Това включва изражения на лицето и движения на тялото. Мимиките обикновено са лесни за разбиране. Но друг език на тялото може да бъде..

публикувано на 17.04.21 в 07:11

Световен ден на хемофилията

През април 2021 Българската Асоциация по Хемофилия за 7-ма поредна година организира информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април. Кампанията ще премине под надслов „Движим се заедно с промяната!“, съобразно изминалата 2020 година, белязана от световната пандемия. Година, в която..

публикувано на 17.04.21 в 07:05