Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Pollenity или как българи спасяват пчелите по света

| обновено на 08.07.19 в 08:16

На 8 юли - ден на пчеларя ви припомняме отново историята на един български стартъп, който разработва "умни устройства", които наблюдават пчелните кошери.

Защо пчелите са важни, надали има човек, който не знае.

Въпреки рекордно високото производство на храна, човечеството рискува да се докара до глад. Tова сочи доклад на  Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от последните седмици.

Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света. В списъка влизат захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. И макар човечеството да отглежда близо 6 хил. растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му. В същото време, 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а пчелите все повече и повече намаляват.

Една българска компания - Pollenity, позната до преди година и под името Bee Smart Technologies обаче има повече от успешно решение на проблема с опазването на пчелите.

Идеята за нея възниква преди няколко години, когато основателят ѝ - Сергей Петров участва в образователната програма “Космически Предизвикателства”, която цели внедряването на високи технологии в недотам дигитализираните сектори. Така се появява и концепцията на Pollenity - създаването на устройство, което да подпомогне оцеляването на пчелите, разказва за Радио Варна Стефани Босева от екипа на компанията.

Начинът, по който ние работим е да влизаме буквално в кошера и посредством устройството да наблюдаваме пчелите буквално от сантиметри. Така се регистрират голям брой параметри - температура, влажност и др. Голямото предимство на българската технология е микрофонът, който "слуша жуженето" на пчелите. Така възможните загуби на насекомите могат да се сведат значително. Един от примерите е от Австралия, където с помощта на устройството ни, беше засечен американски гнилец. Така беше предотвратено разнасянето на заболяването сред пчелите в Австралия и бяха спасени пчелните семейства там.
Понастоящем, умното сензорно устройство на Pollenity може да се види сред пчелари на 5 континента, вкл. и на екзотични места като о. Мавриций. 
Още любопитни факти за дигиталното пчеларство и не само може да чуете в интервюто със Стефани Босева в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кученца от приюта в с. Каменар очакват бъдещи осиновители тази събота в Морската градина

Кученца от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специалните гости на летния фестивал „Сръчко“ и ще очакват своите бъдещи осиновители, съобщават от общинския пресцентър. На 17 август от 11:00 до 15:00 ч. на алеята между Морското казино и сцена „Раковина“ в Морската градина любителите на животни ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 16.08.24 в 13:25

Как да разпознаем качествените детски играчки: Полезни съвети за родители

Изборът на подходящи играчки за вашето дете е отговорна задача. Щандовете по магазините са отрупани с артикули, но е добре да знаете, че не всички са еднакво безопасни и полезни, обръщат внимание специалистите от Рая Тойс . За да направите правилния избор, е важно да сте наясно как да разпознавате качествените детски играчки. 1...

публикувано на 16.08.24 в 10:00

Над 4,4 милиарда души на Земята нямат постоянен достъп до вода

Изследователи от Швейцария и експерти от ООН и СЗО стигнаха до заключението, че повече от 4,4 милиарда души в 136 държави с ниски и средни доходи нямат устойчив достъп до чиста и безопасна вода, както е предвидено в Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР). Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Science. Това е почти два..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
автор: Светла Косева

Духът на Варна в картините на Светла Косева

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се открива самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с..

публикувано на 15.08.24 в 15:30

Младежи от цялата страна са категорични: Варна е морската столица!

Рано-рано си стоя аз пред радиото, за да получа задължителната си доза сутрешно кафе и изведнъж се оказвам заобиколен от група младежи, които веднага започват буквално да ме бомбардират с въпроси: „Вие кой град избирате – Варна или Бургас?“ Казвам: „Варна разбира се“. „Ама защо избирате Варна, какво ви харесва?“. Обяснявам аз, че според мен въобще..

публикувано на 15.08.24 в 10:27

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна, за да бъде предпазен от вандалски прояви по време на празничния концерт в Деня на Варна. Две сцени ще бъдат изградени в района. Основните изпълнители са вече, съобщи късно в сряда кметът на Варна във Facebook.  Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се..

публикувано на 15.08.24 в 09:39

Честваме Успение на пресв. Богородица

Светата Църква от древни времена е установила празника Успение на пресв. Богородица. Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Въпреки това първите християни са съхранили предание за смъртта на пресв. Богородица. Днес ние, православните християни, отдаваме прослава на блажената кончина на..

публикувано на 15.08.24 в 06:05