Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът за пречиствателна станция „Албена“ пак влиза в съда

Снимка: Архив

Шансовете да спечелим делото за пречиствателна станция „Албена“ са много малки, собственик е „Албена“ АД, това коментира кметът на Община Балчик Николай Ангелов. По думите му, за да се усвоят предвидените за модернизация на съоръжението европейски средства, дружеството трябва да постигне договореност с МРРБ. Именно еврофинансирането е причината за извършената преди години замяна, която се обжалва от туристическото дружество сега.

На 3 април делото ще се гледа на втора инстанция пред Апелативен съд – Варна.

Припомням, че на първа инстанция Добричкият окръжен съд присъди пречиствателната станция – земя, сгради и съоръжения, на „Албена“ АД по силата на приватизационни договори от 1997/98 г. 51 хиляди лева разноски по делото е осъдена да заплати Община Балчик. За модернизацията на съоръжението, отвеждащия колектор и изграждането на дълбоководно заустване е изготвен проект на стойност 19 млн. лв. Проектът следва да бъде подаден от поканения бенефициент ВиК Добрич за финансиране по ОП "Околна среда 2014-2020". При смяна на собствеността обаче – от общинска в частна, има вероятност да се загубят европарите. 

"Шан­со­ве­те да спе­че­лим то­ва де­ло са ни­щож­ни, за­що­то та­зи пре­чис­тва­тел­на стан­ция е в  ак­ти­ви­те на "Ал­бе­на". Нап­ра­вих­ме за­мя­на 2010 г. с ед­на един­стве­на цел да мо­жем да финан­си­ра­ме по ОП "Окол­на сре­да", за съ­жа­ле­ние по­ра­ди спи­ра­не на прог­ра­ма­та, то­зи проект не ус­пя да се реа­ли­зи­ра. Се­га от­но­во има пред­ви­де­ни ев­ро­пей­ски сред­ства на ба­за­та на на­ше­то пред­проектно проуч­ва­не за ре­кон­струк­ция на пре­чис­тва­тел­на стан­ция "Ал­бена" и  бе­не­фи­циент на те­зи сред­ства ве­че е Асо­циа­ция­та на ВиК. Как Асо­циа­ция­та ще се до­го­ва­ря с "Ал­бе­на" АД ка­то соб­стве­ник на та­зи пре­чис­тва­тел­на стан­ция, не ми е из­вес­тно. Ако има на­чин, би тряб­ва­ло да бъ­де ре­кон­струи­ра­на", ко­мен­ти­ра кме­тът на Балчик Ни­ко­лай Анге­лов. То­ва е въп­рос на до­го­ва­ря­не меж­ду МРРБ и "Ал­бе­на" АД, за­що­то Об­щи­на Бал­чик не е бе­не­фи­циент по то­зи проект", до­ба­ви той и зая­ви, че ня­ма на­ме­ре­ние да се пра­вят още раз­хо­ди за ад­во­кат­ски хо­но­ра­ри и съ­деб­ни так­си.

Защо „Албена“ АД иска да си върне собствеността за пречиствателната станция, отговаря Красимир Станев – изпълнителен директор на дружеството: „Албена е строила станцията и иска да си я получи. Ако не можем да усвоим европейските средства, ще се оправяме със собствени“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Добруджа очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

Състоянието на пролетните култури – царевица и слънчоглед, в Добруджа е тревожно, алармират зърнопроизводители. Причината е в липсата на валежи и в екстремно високите температури, придружени с горещ вятър. Стопаните очакват изключително ниски добиви, на фона на несигурния пазар на селскостопанските култури. Засетите площи със слънчоглед в област Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05

Разкриват телефонна линия за подаване на сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар , съобщиха от правителствената пресслужба. Единният..

публикувано на 17.07.24 в 11:56

Потвърдиха ареста на обвинения в убийството в градския парк в Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Добрев, обвинен в убийството с нож, станало в градския парк в Добрич на 7 март тази година. Жертвата на тежкото престъпление е 56-годишен мъж. Срещу извършителя са присъединени в делото и още две досъдебни производства – за причинена средна телесна повреда и за..

публикувано на 17.07.24 в 11:50
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14..

публикувано на 17.07.24 в 11:15

ДСК възстанови дублираните картови плащания

Банка ДСК възстановява всички дублирани плащания, съобщиха от финансовата институция. Оттам уточняват, че е възможно зареждането при вход в DSK Smart да бъде забавено заради множеството клиенти, които се опитват едновременно да влязат в системата. Извиняваме се за създалата ситуация, допълват от ДСК.  Връщането на сумите от всички дублирани картови..

публикувано на 17.07.24 в 10:47