Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучвателният сондаж за нефт и газ в блок "Хан Кубрат" е на 80 м от брега

Сондажният кораб, който ще прави проучвания за нефт и газ в блок „Хан Кубрат".
Снимка: Даниела Костадинова, БНР

В началото на следващата седмица започва проучвателен сондаж за добив на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" в Черно море. Целта на проучването на трите международни компании е да открият залежи с потенциална търговска стойност. 

Мениджърът на проекта за България Александър Кейс посочи, че находището ще се разработва, ако бъде преценено, че от него могат да се добиват най-малко 75 000 барела дневно:

„Започваме с доста висока степен на неяснота, на неизвестни. Ще инвестираме усилия до момента, в който ще имаме достатъчна степен на сигурност за вземането на решение за инвестиция“.

Сондажите ще са на 80 метра от брега и на дълбочина до 1300 метра под морското дъно.

Блoĸът "Хан Кубрат" ce пpocтиpa нa плoщ oт 6 893 ĸв. ĸм и се намира в южната част на българскaтa Чepнoмopcĸa aĸвaтopия, на около 117 км от Бургас. Преди 2017 г. той носеше името "Силистар".

Проучвателният сондаж ще продължи три месеца. А дали и колко залежи се намират там, ще стане ясно в период до най-много една година след края на процедурата, обясни Александър Кейкс.

Шансът за откриване на петрол и природен газ в "Блок 1-14 Хан Кубрат" е 1 към 5. Прогнозният потенциал за добив е 75 000 барела дневно, сочи анализ на компаниите, допуснати да правят сондажа. До изваждането на първите барели обаче ще мине доста време - между 6 и 10 години от откритието.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сондажният кораб, който ще прави проучвания за нефт и газ в блок „Хан Кубрат

Дълбоководните сондажи за нефт и газ в Черно море започват през април

През април компанията "Шел" ще започне дълбоководни сондажи за търсене на нефт и газ в Черно море. Това стана ясно след среща на представители на компанията с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те разгледаха..

обновено на 13.02.19 в 20:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост,..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите..

публикувано на 14.07.24 в 13:12