Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелина Стефанова: Китарата е голяма част от моя живот

| обновено на 29.03.19 в 10:19

Приключи трийсет и второто издание на фестивала  „Дни на класическата китара – Варна“.  Малки и големи се включиха в него като изпълниха любими произведения. Наградата на Радио Варна, професионален звукозапис, получи Ангелина Стефанова от Варна. Тя е на 17 години,  ученичка от единадесети клас в НУИ „Добри Христов”. Свири на китара от 11 години и участва във фестивала „Дни на класическата китара” вече за девети път. Ангелина Стефанова планира да остане в България след като завърши гимназия и да продължи да се занимава с музика. Пред Дана Момчилова Ангелина разказва за своето първо вдъхновение и произведенията, с които успя да впечатли журито. 

Снимка

-  Какво те вдъхнови да започнеш да свириш на китара?

-  Когато бях малка си спомням, че баща ми свиреше на китара. Той се е учил сам и на мен много ми харесваше как свири. Веднага реших, че искам и аз.

-  Той ли ти беше първият учител?

-  Да, той ми е показвал произведения, които знае.

-  На класическа китара?

-  Да, класическа китара.

-  Какво е китарата за теб?

-  Голяма част от моя живот, вече по-голямата част, защото от 11 години се занимавам с това. Доста красив инструмент е.

-  Във фестивала „Дни на класическата китара” взе голямата награда. Как се почувства?

-  Много се зарадвах. Журито е изключително взискателно. Знам, че има и преподаватели от висшите музикални училища. В този фестивал участваха много музиканти, които също заслужават този приз, но много се радвам, че са избрали мен и, че журито е решило аз да спечеля.

-  Очакваше ли да спечелиш?

-  Всъщност не. Мислех си, че победителят ще е някой от по-големите.

-  За първи път ли участваш в „Дни на класическата китара”?

-  Не. Участвам още откакто започнах да свиря. Може би не точно от първи клас, а трети, четвърти. Но бях малка, от много време участвам.

-  Други награди печелила ли си?

-  От този фестивал съм избирана много пъти като една от отличените, от най-добре представилите се, но за първи път печеля най-голямата награда.

-  Носителят на голямата награда на фестивала ще изнесе самостоятелен концерт. Ти следващата година ще изнесеш самостоятелен концерт.

-  Да, ще ми е за първи път.

-  Вълнуваш ли се?

-  Да, надявам се на публиката да й хареса и да се получи добре.

-  Имаш ли вече идеи какво да изпълниш?

-  Не, не съм мислила. Ще го обсъдим с моята учителка Нели Недева, тя сигурно ще ми предложи някои произведения и ще изберем заедно.

-  Какво послание искаш да предадеш на хората чрез музиката?

Да правят това, което обичат, защото именно то ще ги направи най-щастливи.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05