Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ангелина Стефанова: Китарата е голяма част от моя живот

| обновено на 29.03.19 в 10:19

Приключи трийсет и второто издание на фестивала  „Дни на класическата китара – Варна“.  Малки и големи се включиха в него като изпълниха любими произведения. Наградата на Радио Варна, професионален звукозапис, получи Ангелина Стефанова от Варна. Тя е на 17 години,  ученичка от единадесети клас в НУИ „Добри Христов”. Свири на китара от 11 години и участва във фестивала „Дни на класическата китара” вече за девети път. Ангелина Стефанова планира да остане в България след като завърши гимназия и да продължи да се занимава с музика. Пред Дана Момчилова Ангелина разказва за своето първо вдъхновение и произведенията, с които успя да впечатли журито. 

Снимка

-  Какво те вдъхнови да започнеш да свириш на китара?

-  Когато бях малка си спомням, че баща ми свиреше на китара. Той се е учил сам и на мен много ми харесваше как свири. Веднага реших, че искам и аз.

-  Той ли ти беше първият учител?

-  Да, той ми е показвал произведения, които знае.

-  На класическа китара?

-  Да, класическа китара.

-  Какво е китарата за теб?

-  Голяма част от моя живот, вече по-голямата част, защото от 11 години се занимавам с това. Доста красив инструмент е.

-  Във фестивала „Дни на класическата китара” взе голямата награда. Как се почувства?

-  Много се зарадвах. Журито е изключително взискателно. Знам, че има и преподаватели от висшите музикални училища. В този фестивал участваха много музиканти, които също заслужават този приз, но много се радвам, че са избрали мен и, че журито е решило аз да спечеля.

-  Очакваше ли да спечелиш?

-  Всъщност не. Мислех си, че победителят ще е някой от по-големите.

-  За първи път ли участваш в „Дни на класическата китара”?

-  Не. Участвам още откакто започнах да свиря. Може би не точно от първи клас, а трети, четвърти. Но бях малка, от много време участвам.

-  Други награди печелила ли си?

-  От този фестивал съм избирана много пъти като една от отличените, от най-добре представилите се, но за първи път печеля най-голямата награда.

-  Носителят на голямата награда на фестивала ще изнесе самостоятелен концерт. Ти следващата година ще изнесеш самостоятелен концерт.

-  Да, ще ми е за първи път.

-  Вълнуваш ли се?

-  Да, надявам се на публиката да й хареса и да се получи добре.

-  Имаш ли вече идеи какво да изпълниш?

-  Не, не съм мислила. Ще го обсъдим с моята учителка Нели Недева, тя сигурно ще ми предложи някои произведения и ще изберем заедно.

-  Какво послание искаш да предадеш на хората чрез музиката?

Да правят това, което обичат, защото именно то ще ги направи най-щастливи.

Чуйте още в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45

Арх. Христо Топчиев: Нека варненската общественост реши, високи сгради навсякъде или обособени в определена зона

Високите сгради във Варна пораждат високи страсти. И не защото до сега не е имало такива в морската столица. Страстите дори не касаят въпроси свързани както със сигурността, така и с безопасността. По скоро споровете са в посока естетика и функционалност. Периодично в общественото пространство възниква напрежение, предимно за начина по..

обновено на 21.11.20 в 14:41