Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странното квадратче, наречено QR код

съобщение
Снимка: sofia.bg

От първи април тази година вече всички търговци, които са регистрирани по ДДС трябва да издават касови бележки със специален QR код. Изключение правят собствениците на магазини, които използват софтуер за управление на продажбите.

С помощта на мобилно приложение всеки може да провери дали покупката е отчетена при данъчните, като сканира квадратчето с кода от фискалния бон. Ако информация не се появи до 7 минути или покупката не е отчетена потребитя може да подаде сигнал до НАП.

Приложението за смартфон е напълно безплатно. Можете да използвате и специалното приложение на НАП, което е разработено както за андроид телефони, така и за такива, които използват операционната система iOS. Решихме да проверим дали търговците издават касови бележки с QR код и дали системата работи.

Още в първия магазин на центъра на Варна, от който купихме продукт, ни беше издадена касова бележка с такъв код. Усмихната жената зад касата ни увери, че даденият търговски обект спазва закона.

От други магазинчета в центъра, обаче, все още издават касова бележка без QR код. Продавачите там не пожелаха да говорят.

Проверката на касовата бележка става в две стъпки. Първо се сканира отпечатания на бележката QR код, след което приложението би трябвало да покаже кодираната информация: стойност на покупката, дата, час, номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

Изтеглихме приложението на НАП, както и друго, безплатно приложение за четене на подобни кодове. Уверихме се, че работят, като сканирахме случайни QR кодове в интернет. Нито едно от двете приложения, обаче, не успя да разчете QR кода на касовата ни бележка.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Разходка с куче

Който има куче – знае. Всеки следващ ден е по-вълнуващ от предишния. Започва така. Рано, преди изгрев слънце някой се опитва да ме избута от леглото, след като цяла нощ е полагал неистови усилия да ми внуши, че мястото ми е на земята, докато неговото е тук – горе: да се шири на два персона по диагонал и царствено да изпъва лапички. То,..

публикувано на 02.09.24 в 14:30

Облачно с краткотрайни валежи

Днес облачността ще е променлива, сутринта по крайбрежието по-значителна, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Локално са възможни по-интензивни валежи. През деня валежите постепенно ще спрат, последно по южното крайбрежие, където са възможни и по-значителни сумарни количества дъжд. Около и след обяд ще има повече слънце,..

публикувано на 02.09.24 в 06:02

Православната църква отбелязва Симеоновден

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Християнският празник в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. С него се полага началото на църковната Нова година. Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Преподобният Симеон е роден през..

обновено на 01.09.24 в 15:37

Кралица на киселото мляко в Момчиловци стана варненката Мария Тодорова

Единствената родопчанка Виктория Керменова от Мадан получи снощи наградата на публиката в националния конкурс “Мис Родопи” - кралица на киселото мляко.  Победителка в конкурса и носителка на титлата стана Мария Тодорова от Варна. Тя бе избрана сред 13 красавици от цяла България, които дефилираха снощи на сцената в Момчиловци по време на Фестивала на..

публикувано на 01.09.24 в 10:56

София в готовност за Ед Шийрън

София се подготвя за грандиозния концерт на британската мегазвезда Ед Шийрън, предаде репортер на БГНЕС. Концертът ще се състои на Националния стадион „Васил Левски“ и на него се очаква да присъстват 66 хиляди почитатели на звездата. Ед Шийрън ще изпълни най-големите си хитове на 360-градусова сцена...

публикувано на 31.08.24 в 16:02

Стъпка по стъпка обратно към нормалността, или "животът продължава" по украински

Когато бях по-млад, на всяко семейно събиране баба ми – преживяла Гладомора и Втората световна война - вдигаше наздравица с чашка водка с думите „Да пием за това да не познаете какво е глад и война !“. Докато разказва това, Сергий Гуцалюк – пенсиониран военен ветеран от Одеса - носталгично се усмихва. В рамките на няколко години той..

обновено на 31.08.24 в 16:02

Вълчи дол празнува с фолклорен фестивал и богата програма

През септември се навършват 50 години от обявяването на Вълчи дол за град Във Вълчи дол днес започват тържествата, с които ще бъдат отбелязани няколко важни за общината годишнини. Преди 150 години е заселено село Курт дере (старото име на Вълчи дол). Вече 110 години то е самостоятелна община. Преди 115 години на новопостроената гара в..

публикувано на 31.08.24 в 14:49