Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възложените за събиране дългове на българите са намалели 2 пъти през последната година

Снимка: архив

Възложените за събиране дългове на българите са намалели два пъти през последната година. Средният размер на задължението на всеки потребител обаче е нараснал до 1160 лв.

Най-големият брой задължения за събиране се възлагат от банковите институции, следвани от небанковите и телекомите. В реален размер обаче те са намалели от 2 млн. и половина на 1 млн. и 200 хил. лева.

"Което, според нас, е добър признак. Това означава, че хората имат по-големи възможности и могат да си позволят да плащат по-голям размер на кредита, който са взели и да си купят по-добра стока на изплащане", казва Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции.

Младите хора стават най-рисковите клиенти и за кредитора, каза председателят на Асоциацията Райна Миткова и описва профила на длъжника така:

"30-ина годишен, мъж обикновено, в началото на своята кариера, с добри доходи. Много често в перспективните индустрии и IT. За какво харчат тези млади хора, ами за технологични придобивки, веднага трябва да имат най-новия телефон, най-новия лаптоп, най-новия и голям телевизор и т.н".

Намалява и обемът на междуфирмената задлъжнялост, възложен на колекторите за събиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклон пред паметта на Ботев - във Варна минути преди 12 часа

На 02.06.2020 г. около 11,45 ч. кметът на Варна Иван Портних ще поднесе цветя по повод 2-ри юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Място: паметник на Христо Ботев, Морска градина

публикувано на 02.06.20 в 09:11

Труден сезон очаква туристическият бранш във Варна и околността

Началото на сезона може да го броим от момента, когато пристигнат първите чуждестранни туристи с автотранспорт или когато  пристигнат  туристи с чартъри. Това каза за радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и преподавател по туризъм в учебното заведение. Той уточни, че в курортите край Варна има..

публикувано на 02.06.20 в 08:55

35-40% от нормалното са приходите на "Градски транспорт" във Варна

Всички абонаментни карти за градския транспорт във Варна на пенсионери над 65 години ще се признават за валидни до издаването на новите карти за пътуване – това съобщи Злати Златев-изпълнителен директор на „Градски транспорт”. Издаването на новите карти ще се извърши в периода от 5 до 15 юли на всички пунктове на дружеството в града...

публикувано на 02.06.20 в 08:40

19 нови случаи и четирима починали с COVID-19 у нас

За вчерашния ден са регистрирани 19 нови случаи на коронавирус. В болница са настанени 9 души, останалите са на домашно лечение. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса на брифинг в Министерския съвет. 2538 са общо случаите на коронавирус у нас. 1220..

публикувано на 02.06.20 в 08:08

Изпити по желание след 12-ти клас

От 8 ч. и от 14 ч. днес и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища.  За участие в двата дни на  изпитите заявления са подали общо 970 ученици. От 8 часа днес ще се проведат изпитите по физика и астрономия, химия..

публикувано на 02.06.20 в 08:07

Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да стартира отново, смятат учени. На 29 май беше регистрирано най-голямото изригване от октомври 2017 г. Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си..

публикувано на 02.06.20 в 07:20

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

На втори юни Фонд „Земеделие“ ще преведе дължимите средства по мярка 11 за Кампания 2019 за биологичните производители. Проблемната регистрация на биопроизводителите, която трябваше да се извърши от сертифициращите организации, е причината плащанията по мярка 11 „Биологично производство” да се забавят толкова много и да не се преведат през май,..

публикувано на 02.06.20 в 07:17