Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Професор Роман Федчук: Цигулката "Гуарнери" е уникален инструмент

Цигулка "Гуарнери", изработена през 1673 година

Цигулка от 17 век ще чуят и ще видят любителите на симфоничната музика на днес във Варна. Това ще стане тади вечер като част от XX Великденски музикален фестивал - Варна 2019 концерт ще направи професор Роман Федчук, преподавател в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. На цигулка „Гуарнери“ с Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър №3 от Волфганг Амадеус Моцарт. Цената на една цигулка „Гуарнери“ започва от 700 000 евро и може да достигне 15 милиона евро. Повече за уникалния интсрумент в разговора с професор Роман Федчук, който е за първи път в България и за прави направи майсторски клас във Варна.


Цигулката е много интересна с това, че е изработена от италиаския майстор Андрея Гуарнери. Той е основоположник на династията Гуарнери и е бил ученик на Николо Амати. Т.е. можем да говорим за разклонение на школата на Амати като отбележим звука на инструмента, както и начинът му на изработка. Цигулката е уникална с това, че е изработена през 17 век – 1673 година. И е в много, много добро състояние. Направо е уникално запазена цигулка. Много са малко иструментите, които са произведени през 17 век и са съхранени в толкова добро състояние.

Знаете ли колко подобни инструменти има запазени днес?

Има инструменти, които са възстановени много добре. Произведени през 17 век обаче не са останали много. Виждал съм няколко подобни инструмента. В Англия има един много известен майстор, който оцени цигулката, на която аз свиря и дори той се удиви на състоянието й, въпреки че в ръцете му са попадали много ценни инструменти.

Колко струва тази цигулка на Гуарнери?

Много, струва много.

Милиони?

По принцип е точно така.

Застрахован е, нали?

Да, застрахован е.

Кой е собственик на цигулката?

Собственик е моят брат, който има доста голяма колекция. Самият той е цигулар по професия. Но не прави нови цигулки, а възстановява стари. Това е неговото амплоа.

Професор Роман Федчук

Този инструмент, с който сте за първи път в България, трябва ли да се съхранява при определин условия?

Разбира се, че съхранението му е много важно. Защото трябва да се поддържа в много добро състоние. В случая температурата не е толкова важна, тя е ясна, но влажността, при която се съхранява е много важна. Все пак цигулката е много стара и дървото, от което е направена, е много старо. Интересното при този инструмент е, че той изглежда по-добре от инструменти, които са изработени преди 100-150 години например. В случая тайната за неговото съхранение е в грунда. Той е причината тази цигулка да е в толкова добро състояние. Той консервира дървото и от там самия инструмент. С негова помощ материалът, от който е изработена цигулката, придобива свойствата на стъкло.

От какво дърво е изработена?

Стандартно от клен. Долната и страничните части са изработени от него. А горната от балканска елха.

Има ли произведения, които са най-подходящи за изпълнение на тази цигулка?

Не, за този инструмент е без значение какво ще се изпълнява на него. Той има много мек звук с много богата палитра. С това тази цигулка се различава от останалите. За нея казваме образно, че свири сама. Инструментът позволява на него да бъде изпълнено всичко, което се пожелае. Той реагира веднага и отговаря на желанията. Звукът при него е разнообразен и позволяват различна интензивност и сила. Няма значение дали изпълнавам Бах, Брамс или Моцарт. При всички случаи свиренето е удоволствие.

А защо днес не се правят подобни инструменти?

Опитват се. Има съвременни майстори, които правят висок клас инструменти. Попадал съм на няколко, които е много трудно да различиш от старите. Те също са много добри. Но най-голямата разлика е в звука. Той може да е мек и хубав, но е еднотипен. Модерните инстпрументи позволяват един, два типа звук - това е максималното, което може да се извлече от тях. От тях не може да се очаква толкова разнообразна и широка палитра от звуци, които цигулката на Гуарнери позволява.ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47