Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Професор Роман Федчук: Цигулката "Гуарнери" е уникален инструмент

Цигулка "Гуарнери", изработена през 1673 година

Цигулка от 17 век ще чуят и ще видят любителите на симфоничната музика на днес във Варна. Това ще стане тади вечер като част от XX Великденски музикален фестивал - Варна 2019 концерт ще направи професор Роман Федчук, преподавател в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. На цигулка „Гуарнери“ с Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър №3 от Волфганг Амадеус Моцарт. Цената на една цигулка „Гуарнери“ започва от 700 000 евро и може да достигне 15 милиона евро. Повече за уникалния интсрумент в разговора с професор Роман Федчук, който е за първи път в България и за прави направи майсторски клас във Варна.


Цигулката е много интересна с това, че е изработена от италиаския майстор Андрея Гуарнери. Той е основоположник на династията Гуарнери и е бил ученик на Николо Амати. Т.е. можем да говорим за разклонение на школата на Амати като отбележим звука на инструмента, както и начинът му на изработка. Цигулката е уникална с това, че е изработена през 17 век – 1673 година. И е в много, много добро състояние. Направо е уникално запазена цигулка. Много са малко иструментите, които са произведени през 17 век и са съхранени в толкова добро състояние.

Знаете ли колко подобни инструменти има запазени днес?

Има инструменти, които са възстановени много добре. Произведени през 17 век обаче не са останали много. Виждал съм няколко подобни инструмента. В Англия има един много известен майстор, който оцени цигулката, на която аз свиря и дори той се удиви на състоянието й, въпреки че в ръцете му са попадали много ценни инструменти.

Колко струва тази цигулка на Гуарнери?

Много, струва много.

Милиони?

По принцип е точно така.

Застрахован е, нали?

Да, застрахован е.

Кой е собственик на цигулката?

Собственик е моят брат, който има доста голяма колекция. Самият той е цигулар по професия. Но не прави нови цигулки, а възстановява стари. Това е неговото амплоа.

Професор Роман Федчук

Този инструмент, с който сте за първи път в България, трябва ли да се съхранява при определин условия?

Разбира се, че съхранението му е много важно. Защото трябва да се поддържа в много добро състоние. В случая температурата не е толкова важна, тя е ясна, но влажността, при която се съхранява е много важна. Все пак цигулката е много стара и дървото, от което е направена, е много старо. Интересното при този инструмент е, че той изглежда по-добре от инструменти, които са изработени преди 100-150 години например. В случая тайната за неговото съхранение е в грунда. Той е причината тази цигулка да е в толкова добро състояние. Той консервира дървото и от там самия инструмент. С негова помощ материалът, от който е изработена цигулката, придобива свойствата на стъкло.

От какво дърво е изработена?

Стандартно от клен. Долната и страничните части са изработени от него. А горната от балканска елха.

Има ли произведения, които са най-подходящи за изпълнение на тази цигулка?

Не, за този инструмент е без значение какво ще се изпълнява на него. Той има много мек звук с много богата палитра. С това тази цигулка се различава от останалите. За нея казваме образно, че свири сама. Инструментът позволява на него да бъде изпълнено всичко, което се пожелае. Той реагира веднага и отговаря на желанията. Звукът при него е разнообразен и позволяват различна интензивност и сила. Няма значение дали изпълнавам Бах, Брамс или Моцарт. При всички случаи свиренето е удоволствие.

А защо днес не се правят подобни инструменти?

Опитват се. Има съвременни майстори, които правят висок клас инструменти. Попадал съм на няколко, които е много трудно да различиш от старите. Те също са много добри. Но най-голямата разлика е в звука. Той може да е мек и хубав, но е еднотипен. Модерните инстпрументи позволяват един, два типа звук - това е максималното, което може да се извлече от тях. От тях не може да се очаква толкова разнообразна и широка палитра от звуци, които цигулката на Гуарнери позволява.ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45

Арх. Христо Топчиев: Нека варненската общественост реши, високи сгради навсякъде или обособени в определена зона

Високите сгради във Варна пораждат високи страсти. И не защото до сега не е имало такива в морската столица. Страстите дори не касаят въпроси свързани както със сигурността, така и с безопасността. По скоро споровете са в посока естетика и функционалност. Периодично в общественото пространство възниква напрежение, предимно за начина по..

обновено на 21.11.20 в 14:41