Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Роман Федчук: Цигулката "Гуарнери" е уникален инструмент

Цигулка "Гуарнери", изработена през 1673 година

Цигулка от 17 век ще чуят и ще видят любителите на симфоничната музика на днес във Варна. Това ще стане тади вечер като част от XX Великденски музикален фестивал - Варна 2019 концерт ще направи професор Роман Федчук, преподавател в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. На цигулка „Гуарнери“ с Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър №3 от Волфганг Амадеус Моцарт. Цената на една цигулка „Гуарнери“ започва от 700 000 евро и може да достигне 15 милиона евро. Повече за уникалния интсрумент в разговора с професор Роман Федчук, който е за първи път в България и за прави направи майсторски клас във Варна.


Цигулката е много интересна с това, че е изработена от италиаския майстор Андрея Гуарнери. Той е основоположник на династията Гуарнери и е бил ученик на Николо Амати. Т.е. можем да говорим за разклонение на школата на Амати като отбележим звука на инструмента, както и начинът му на изработка. Цигулката е уникална с това, че е изработена през 17 век – 1673 година. И е в много, много добро състояние. Направо е уникално запазена цигулка. Много са малко иструментите, които са произведени през 17 век и са съхранени в толкова добро състояние.

Знаете ли колко подобни инструменти има запазени днес?

Има инструменти, които са възстановени много добре. Произведени през 17 век обаче не са останали много. Виждал съм няколко подобни инструмента. В Англия има един много известен майстор, който оцени цигулката, на която аз свиря и дори той се удиви на състоянието й, въпреки че в ръцете му са попадали много ценни инструменти.

Колко струва тази цигулка на Гуарнери?

Много, струва много.

Милиони?

По принцип е точно така.

Застрахован е, нали?

Да, застрахован е.

Кой е собственик на цигулката?

Собственик е моят брат, който има доста голяма колекция. Самият той е цигулар по професия. Но не прави нови цигулки, а възстановява стари. Това е неговото амплоа.

Професор Роман Федчук

Този инструмент, с който сте за първи път в България, трябва ли да се съхранява при определин условия?

Разбира се, че съхранението му е много важно. Защото трябва да се поддържа в много добро състоние. В случая температурата не е толкова важна, тя е ясна, но влажността, при която се съхранява е много важна. Все пак цигулката е много стара и дървото, от което е направена, е много старо. Интересното при този инструмент е, че той изглежда по-добре от инструменти, които са изработени преди 100-150 години например. В случая тайната за неговото съхранение е в грунда. Той е причината тази цигулка да е в толкова добро състояние. Той консервира дървото и от там самия инструмент. С негова помощ материалът, от който е изработена цигулката, придобива свойствата на стъкло.

От какво дърво е изработена?

Стандартно от клен. Долната и страничните части са изработени от него. А горната от балканска елха.

Има ли произведения, които са най-подходящи за изпълнение на тази цигулка?

Не, за този инструмент е без значение какво ще се изпълнява на него. Той има много мек звук с много богата палитра. С това тази цигулка се различава от останалите. За нея казваме образно, че свири сама. Инструментът позволява на него да бъде изпълнено всичко, което се пожелае. Той реагира веднага и отговаря на желанията. Звукът при него е разнообразен и позволяват различна интензивност и сила. Няма значение дали изпълнавам Бах, Брамс или Моцарт. При всички случаи свиренето е удоволствие.

А защо днес не се правят подобни инструменти?

Опитват се. Има съвременни майстори, които правят висок клас инструменти. Попадал съм на няколко, които е много трудно да различиш от старите. Те също са много добри. Но най-голямата разлика е в звука. Той може да е мек и хубав, но е еднотипен. Модерните инстпрументи позволяват един, два типа звук - това е максималното, което може да се извлече от тях. От тях не може да се очаква толкова разнообразна и широка палитра от звуци, които цигулката на Гуарнери позволява.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15