Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кранево събира подписка срещу Общия план на община Балчик

Плажът на Кранево
Снимка: wikipedia.org

Съгласуване на Предварителен проект на Общ устройствен план на община Балчик. Заради това проектопредложение на 11 април се събира да заседава балчишкият парламент. В писмо на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков до Община Балчик се съобщава, че в предварителния проект на нормативния документ са отразени всички действащи подробни устройствени планове за поземлени имоти извън строителните граници на населените места и са извършени допълнения и корекции съгласно решение на Общински съвет – Балчик от 13 септември 2018 г., с което проектът е разгледан и върнат за отразяване на бележки. В доклада за извършените промени в голяма степен са удовлетворени исканията. В Кранево обаче са недоволни, защото за много малка част от поисканите за преотреждане поземлени имоти се дава възможност да влязат в границите на селото – само 8 хектара. Мотивът е да не се допусне надвишаване на кумулативен ефект върху защитени зони.

В Кранево се прави подписка, съобщи кметът на селището Румен Николов. „Това частично изменение на трети масив крайно не удовлетворява останалите жители на селото. Трети и четвърти масив са една неразделна част. Ако ще се внася Общият устройствен план, те трябва да са заедно, а не поотделно“, категоричен е Николов. По думите му двата масива представляват общо над 700 декара, които искат да влязат в регулация. Преди няколко години е внесена подписка от 180 души в знак на възражение срещу отказа на МРРБ. Ако позволим една малка част да се преотреди, обричаме Кранево през следващите години на никакво развитие, смята кметът на курортното село. Затова жители се канят да присъстват на заседанието на постоянната комисия по устройство на територията във вторник от 17,00 ч. и на сесията в четвъртък, за да изразят недоволството си.

Съгласно разпоредбите от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие общите устройствени планове на черноморските общини се приемат от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика по предложение на съответния Общински съвет и се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. За да се задвижи последващо процедиране на ОУП, проектът се внася отново за становище от местния парламент, а след това и на Национален експертен съвет. Как ще се развие сагата, ще стане ясно след заседанието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Добруджа очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

Състоянието на пролетните култури – царевица и слънчоглед, в Добруджа е тревожно, алармират зърнопроизводители. Причината е в липсата на валежи и в екстремно високите температури, придружени с горещ вятър. Стопаните очакват изключително ниски добиви, на фона на несигурния пазар на селскостопанските култури. Засетите площи със слънчоглед в област Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05

Разкриват телефонна линия за подаване на сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар , съобщиха от правителствената пресслужба. Единният..

публикувано на 17.07.24 в 11:56

Потвърдиха ареста на обвинения в убийството в градския парк в Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Добрев, обвинен в убийството с нож, станало в градския парк в Добрич на 7 март тази година. Жертвата на тежкото престъпление е 56-годишен мъж. Срещу извършителя са присъединени в делото и още две досъдебни производства – за причинена средна телесна повреда и за..

публикувано на 17.07.24 в 11:50
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14..

публикувано на 17.07.24 в 11:15

ДСК възстанови дублираните картови плащания

Банка ДСК възстановява всички дублирани плащания, съобщиха от финансовата институция. Оттам уточняват, че е възможно зареждането при вход в DSK Smart да бъде забавено заради множеството клиенти, които се опитват едновременно да влязат в системата. Извиняваме се за създалата ситуация, допълват от ДСК.  Връщането на сумите от всички дублирани картови..

публикувано на 17.07.24 в 10:47