Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галата" - красота и спокойствие

| обновено на 05.04.19 в 09:41

"Галата" е най-южната точка на Варненския залив, наричат я неговия южен страж. Върху нос „Галата” е разположен едноименният квартал на Варна. Той се намира на 12 км югоизточно от града, а с постановление от 31 март 1975 г. е обявен за част от морската столица. За първи път името на селището се споменава през 1305 г. като крепост, а през 1962 г. Варненският градски народен съвет определя село Галата като курорт от местно значение.

На 25 декември 1927 година по инициатива на главния учител Кера Георгиева и със съдействие на младежи от селото, се подема идеята за основаването на читалище в  "Галата". Първото име на културната институция е "Цар Борис III", а другите предложения за имена са още „Яворов“, „Фар“ и  „Христо Ботев“. През 1962 година се открива новата сграда на читалището, което вече носи името „Васил Левски“.

Идеално място за отглеждане на деца е "Галата" според семейство Трендафилови. Те са живели дълги години в Германия, но не съжаляват, че са се върнали в България и са избрали точно този квартал за свой дом.

Семейство Трендафилови


Днес в центъра на Галата има паметник, издигнат в чест на арменския герой Андраник Озанян. Той е изграден от червен камък. За връзката на Озанян с „Галата“ разказва Кольо Хубенов от Регионалния исторически музей във Варна.

В центъра на Галата днес се намира и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Любопитен факт, за който свидетелстат данни от Летописната книга на учебното заведение, е този, че през 1957 година ученици и родители организират акция за събиране на вторични суровини. Целта е да сбъднат мечтата на учениците – в училището да има радиоприемник. Събраната хартия, вълнени парцали и желязо са помогнали на учениците да получат своя подарък, който те от своя страна оставят за училището. За дейностите в културната институция днес научаваме от секретаря Жасмина Тодорова и библиотекаря Галина Джаранова.

В сградата на читалището има интересна етнографска сбирка, събирана от жители на квартала. В нея централно място има кърпа с бродерия, носеща символа на дървото на живота.


Галина Джаранова


Събрали миналото си в тази експозиция, жителите на квартала днес се сблъскват и със своите битови проблеми. Млади и стари обаче се обединяват от това, че обичат своя квартал и искат той да се промени към по-добро.

"Галата" е място с богата история, което е и близо до центъра на Варна, и носи настроението на живота на село. Въздухът е чист, хората се познават и пазят българския дух. Най-южната точка на Варненския залив, "Галата" е и мястото, където се е намирала първата пивоварна в района. Кварталът е предпочитан от все повече млади хора, които се радват на красивите гледки, но нямат заведение, където да се събират. "Галата" е място с множество спомени, но и със светли дни, които предстоят.

Цялото предаване, посветено на "Галата", чуйте в прикачения звуков файл.










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощна идилия: как да превърнем спалнята в оазис на възстановяващия сън?

Безсънието и хроничното недоспиване са сериозни проблеми, с които мнозина от нас се борят ежедневно. Липсата на качествен сън може да има пагубно влияние върху нашето настроение, енергия, работоспособност, и в крайна сметка да влоши значително качеството ни на живот. За щастие все повече започва да се говори за начините, по които можем да си..

публикувано на 31.07.24 в 12:08

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20

Какво ще е времето през август

Прогноза за времето през август 202 4 г. ОБИЧАЙНОТО През август времето се определя най-често от антициклонална циркулация. Продължителността на слънчевото греене е само с около 15 часа по-малка от тази през месец юли. Средномесечните температури са 20-22° – за вътрешността на района, а за крайбрежието са 22-24°. На..

публикувано на 31.07.24 в 08:27

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50