Първата лаборатория в област „Мехатроника и чисти технологии” е във Варна

В Технически университет-Варна бе открита лаборатория за „Изследване на подводни шумове, сигнали и вибрации на морски съдове и съоръжения“. За целите на научно-изследователската работа са купени 3 хидрофона (подводни микрофони); 4-канален усилвател на слаби хидроакустични сигнали (от хидрофони) и термографска камера. За апаратура са инвестирани 222 000 лв.

Хидрофоните позволяват вертикално спускане до 300 метра дълбочина във водна среда и приемат подводни шумове и сигнали от различни източници (кораби, морски съоръжения, морски обитатели и др.) Устройствата могат да приемат подводни звукови сигнали в честотния обхват от 0,1 Hz до 120 kHz и имат чувствителност -205 dB относително 1 V/µPa. Техниката може да се ползва за изследване на различни видове звуци издавани от морски животни, както и на шумовете произвеждани от плавателни съдове. Има възможност за провеждане на експерименти за изследване на различни импулсни източници на звук от малки взривове.

Термографската камера позволява получаване на видеоизображение в инфрачервения спектър и наблюдение на структури с размер 113 µm. С камерата може да се наблюдава в статика и динамика топлинното поле, създавано от нагрети тела, както и да се откриват обекти, контрастиращи на топлинния фон. Оборудването позволява да се определят местата, където има различия в температурата, а от там и идентифициране на възможни проблеми в изследваните обекти.

Още през този година започват конкретните научни изследвания с най-доброто оборудване в България за изследване и обработка на подводни шумове и сигнали, съобщи за Радио Варна доц.Илия Железаров, заместник-ректор на ТУ-Габрово и водещ координатор на проекта. „Лабораторията е уникална за Варна. Програмата е отворена и към бизнеса. Проектът обаче е чисто научен и за да се спази принципът за държавните помощи, трябва не повече от 20 % от натоварването на оборудването да бъде с комерсиални цели. Ако се наложи да бъде направена определена услуга на бизнеса срещу заплащане, тази рамка трябва да се спазва, в противен случай се налагат санкции и на центъра, и на проекта като цяло”, каза доц. Железаров.

Партньори по проекта са трите технически университета, факултета по химия и фармация на Софийския университет, три звена на БАН – Института по роботика, Института по електроника и Централната лаборатория по приложна физика. Главната цел на проекта е да осигури инфраструктура във висшето образование, с чиято помощ да се повиши нивото на науката в съответните региони. 

Срокът за изпълнение на проекта е до 30 ноември 2023 г.
Чуйте доц. Железаров в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Преумората на работното място е опасна

Хората, които са преуморени по време на работа, са изложени на по-голям риск от развитие на заболявания на очите, ендокринната и сърдечно-съдовата системи. Това казаха пред РИА Новости експерти от Северозападния научен център по хигиена и обществено здраве. В проучването на центъра са участвали 1,7..

публикувано на 13.12.19 в 06:44

Конференция, посветена на Капитан Петко Войвода, във Варна

Националната конференция "Делото на Капитан Петко Войвода - история и съвременни измерения" откриват във Варна днес. Форумът,  посветен на 175-годишнината от рождението му,ще се проведе в Юнашкия салон и започва от 9:30 часа. Конференцията се организира от Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт и неговия филиал във Варна...

публикувано на 13.12.19 в 06:25
Национален протест срещу проектозакона за създаване на Българска автомобилна камара

Превозвачите на протест

От днес автобусните превозвачи започват символичен протест, който след месец ще премине в ефективна стачка, ако проблемите в бранша не бъдат решени. Фирмите са недоволни от въвеждането на тол таксите за превозни средства над 3,5 тона и системата „бонус - малус“. Автобусните превозвачи настояват и за инкриминиране на нерегламентираните..

публикувано на 13.12.19 в 05:45

Облачно време в петък, 13 декември

Днес времето ще е предимно облачно, с прекъсвания ще превалява слаб дъжд. Видимостта на места ще е намалена. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен северен вятър, който следобед ще се ориентира от юг. По-късно през деня облачността временно ще намалее. Ще остане сравнително топло с минимални температури 5-10 градуса и максимални между 10° и..

публикувано на 13.12.19 в 05:42

Адреси без ток на 13 декември

На 13.12.2019 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 16:30 ч. в районите на гр. Девня . На 13.12.2019 от 09:00 ч. до..

публикувано на 13.12.19 в 05:00

160 военни моряци са назначени през тази година

Нови 160 военни моряци са назначени през тази година благодарение на кампанията „Бъди войник”. Това заяви във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военнния ни флот. Отиващата си година е изключително динамична и с позитивна равносметка за Военноморските сили, каза той. Успешно е преминало националното с международно участие учение..

публикувано на 12.12.19 в 16:20

Теч на банкови данни на стотици хиляди в Турция

Данните на над 460 000 турски банкови карти са били пуснати в „продажба“ в сайт, използван от интернет-измамници за качване и продажба на информация за банкови карти. Измамниците купуват пакети от данни  за валидни карти, които се използват за да бъдат източвани от тях различни суми или да се закупуват електронни валути. Това е..

публикувано на 12.12.19 в 15:43