Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Насекомите, които се превръщат в "храна на бъдещето"

С амбициозната задача да превърнат органичните отпадъци в храна за ларви, които от своя страна са алтернативен източник на протеин се е заел българския стартъп NASEKOMO. В основата на бизнес модела им стои добре познатата черна муха, разказва за Радио Варна един от съоснователите на проекта Олга Марсенак, която иначе може да се похвали със солиден опит в аутсорсинг индустрията.

През 2018 г. техният проект беше българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture.

За момента NASEKOMO са единствената подобна компания в Източна Европа.

Чрез иновативна технология екипът превръща органичните отпадъци в храна за ларвите на черната муха, които впоследствие се превръщат в алтернативен източник на протеини при изхранването на животни. Крайният продукт е висока проба протеиново брашно, което служи като заместител на соята и др. Използва се предимно в рибовъдството. По думите ѝ, за около две седмици ларвите на черната муха могат да увеличат седем пъти собственото си тегло.

Населението на Земята нараства изключително бързо и има нужда от все повече и повече протеини за изхранването си, в същото време на планетата има 10 милиона вида насекоми. Те се нуждаят от съвсем малко ресурси - било то вода или пространство, за да рециклират огромно количество отпадъци, казва Олга Марсенак.

Към днешна дата в Европа са разрешени за отглеждане по този начин 7 вида насекоми.

Цялото интервю с Олга Марсенак от екипа на NASEKOMO с още информация за това как насекомите се превръщат в "храна на бъдещето" може да чуете в звуковия файл.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кораби на ВМС във Варненския залив

В понеделник започва учението ЧЕРНО МОРЕ 2020

От 8 до 12 юни 2020 г. в националните морски пространства на Република България ще се проведе ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2020”, съобщиха от ВМС. Целта е усъвършенстване на придобитите от Командването и Щаба на флотилията и подчинените й формирования способности за планиране и..

публикувано на 05.06.20 в 20:37
Варненско-Белославският езерен комплекс

Царството на саблеклюни, потапници и корморани

Приказно езеро край Варна никога не замръзва. То е любимо, а често и спасително, обиталище на над 20 хиляди водолюбиви птици. Варненско-Белославският езерен комплекс . Става дума за дома на над 200 вида птици, почти половината, от които са включени в Червената книга на България. Това е..

обновено на 05.06.20 в 20:24

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка "Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г. Приемът ще бъде целеви само за кандидати, които ще искат авансово плащане до 15 октомври 2020 г., съобщиха от фонд "Земеделие", съобщават от Министертвото на земеделието, храните и..

публикувано на 05.06.20 в 17:40

И през уикенда чистят шахти и канали във Варна

Продължава поетапното почистване на дъждоприемни шахти и дъждоотводнителна канализация във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Дейностите вече се приключили в район „Одесос“, в момента се почиства в район „Приморски“. Всекидневно работят по две каналопочистващи машини на големите булеварди и един екип..

публикувано на 05.06.20 в 16:38
Летище Варна

98% спад на полетите от Варна и Бургас през април

Летателната програма на летищата в Бургас и Варна отбелязва 98 процента спад на полетите през април спрямо същия период на миналата година. През май тази година, броят на излитащите и кацащите самолети на Летище-Бургас е намалял с 94 процента, а пътническият трафик е спаднал с 99 на сто спрямо май миналата година. Това съобщи на..

публикувано на 05.06.20 в 16:34

Болницата в Каварна е пред фалит

Общинският съвет на Каварна разгледа тежкото финансово състояние на местната болница. Общинското здравно заведение има задължения от 700 000 лева, а работещите в него не са получавали запрати от януари. Част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология. Едва 50 хиляди..

публикувано на 05.06.20 в 16:08

До дни записват онлайн за плувния маратон Галата-Варна

За първи път в 80-годишната история на плувния маратон Галата - Варна участниците ще финишират на плажната ивица, а не както беше досега на II буна . Това решение беше взето по време на първото заседание на Организационния комитет, което се проведе в Юнашкия салон. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на..

публикувано на 05.06.20 в 16:02