Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Пенева: Японците са много различни от нас

Яна Пенева е варненски фотограф и пътешественик. Тя гостува на предаването "Хоризонти", за да разкаже за своето необичайно пътуване до Япония. Това е разговор не толкова за туристическите места, а за хората и преживяванията в далечния изток. Тя отива там по работа, но срещите и с местни и чужди оставят особени емоции за нея. Най- любопитното е, че Яна изобщо не е планирала да пътува до Япония.

- Яна, ти обичаш да снимаш, снимаш много хора и това те отведе в далечна Япония?

-В Япония има един българин, който живее от много години там и е доста известен сред фотографите. Когато той се върна след дълго отсъствие, се обади да се запознаем. Но той бе дошъл заедно с един японец, за когото работеше по това време. Сайо има фотографски студия, фотографи, които работят за него сватбена фотография, това с което и аз се  занимавам. И когато се запознахме на мен не ми се излизаше навън, защото беше много студено през зимата и го поканих у дома. И се оказа, че той доста се е впечатлил от този мой жест, защото за тях това не е нещо което правят с непознати. У дома поиска да види това, което правя и му показах снимки, а той го хареса. Каза, че определено са доста интересни и различни от това, което правят в Япония. След разходки във Варна накрая седнахме на плажа и Илко Александров, българинът фотограф който превежда, каза - Сайо пита дали бихте дошли в Япония, за да направите уъркшош, за около месец? И аз след кратко осъзнаване казах Да.

-Кое те изненада при посещението ти?

- Много нови неща срещнах там. Тяхната култура е много различна. И докато аз съм свикнала като правя такива семинари тук хората да ми дават много богата обратна връзка, да виждам в очите им всичко как реагират, как се чувастват, дали им е интересно или не, в Япония не беше така. Това беше най-стресиращото за мен. Ние докато бяхме там те ни обгрижваха до степен, до която аз се чувствах неудобно, защото преди да си помисля, че имам нужда от нещо те вече го бяха направили. Когато се огледах на някой щанд с дамски принадлежности или цигари или каквото и да е, час по-късно те ми носеха торбичка пълна с нещата, които съм погледнала аз в магазина.

- Какво ще запомниш от Токио?

- Бяхме в ресторант, където всяка  компания има отделна стая. Изведнъж започнаха да звънят алармите на всички телефони, оставени по масата с някаква мелодийка. Малко след това започна цялото заведение да се тресе, все едно си в увеселителен парк и си в атракция, която те друса във всички посоки. Изобщо не ми беше първата мисъл, че това е земетресение. Ние бяхме на партерно ниво, а не на високо. Всички стояха спокойно. Аз попитах Илко не трябва ли да направим нещо, да застанем под касата на вратата, да излезем навън. А той каза - Не, не виждаш ли, че никой нищо не прави. А това продължи доста дълго, а разговорите не спираха. След това разбрахме, че е имало доста разрушения в северната част на Токио...



"Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов може да слушате всяка неделя след 18 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10