Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява имотите на Ангелкова и Жаблянов

Прокуратурата е наредила на Антикорупционната комисия да провери как са купили жилищата си министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов. Сигналът срещу Ангелкова е от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, а за Жаблянов -  по публикация на 24 часа

Междувременно, от Антикорупционната комисия обявиха, без да съобщават конкретно име, че работят по сигнал срещу приближено  до политически лидер лице.

По разпореджадане на прокуратурата Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще проверява имотното състояние на министъра на туризма Николина Ангелкова и на депутата от БСП Валери Жаблянов. Проверката срещу Ангелкова е по сигнал от депутата Валери Симеонов, а срещу Жаблянов - от сайта за журналистически разследвания "Биволъ".

На Антикорупционната комисия е възложено  да събере информация за имотите на двамата - евентуално бивши собственици, актуално състояние на дружеството - продавач, продажна цена, дължими данъци и такси, и произход на средствата за покупката. Обяснения ще се снемат от всеки купувач, от лицата, представляващи дружеството - продавач, включително и  за предишни отношения и познанства между тях . От Ангелкова и Жаблянов ще се  поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, а  ако откажат -  ще бъде свалена по реда на Закона за кредитните институции. 

Малко преди да стане ясно, че кръгът на проверяваните по Апартаментгейт се разширява, от Антикорупционната комисия се оплакаха, че са обект на атака от "двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 200 000 000 причини". Проверяваното от тях лице, освен като приближено до партиен лидер, е описано и като  "висш държавен служител, който, възползвайки се от служебното си положение, се е облагодетелствал неправомерно". Не става ясно дали е бивш или настоящ държавен служител, но става ясно, че е организирал изборите на определена политическа партия и че се  проверява и затова, че до него е достигала информация за вътрешен за Антикоруционната комисия човек. .Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата, допълват от Антикорупционната комисия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Пътят бе затворен заради аварирал ТИР

Възстановено е движението по пътя Варна – Добрич

Възстановено е движението по пътя Варна – Добрич, в района на Аксаково. Рано тази сутрин пътя беше затворен. Причината бе катастрофа, а трафикът се осъществяваше през Аксаково, това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Снимки в социалните мрежи показват, че пътя е бил блокиран от аварирал ТИР. Тежкотоварният автомобил е изтеглен и пътя..

обновено на 09.05.21 в 09:46
Снимката е илюстративна

Караул на паметта днес в Добрич

Караул на паметта ще се проведе днес в Добрич по повод 76 години от края на Втората световна война и Деня на Европа. Събитието е организирано от община Добрич и Средното училище „Леонардо да Винчи“. Възпитаниците на училището са подготвили щафета с предизвикателства, чието начало ще бъде от 10.00 часа в Градския парк „Св. Георги“, пред..

публикувано на 09.05.21 в 09:43

Последни акценти от развитието на пандемията Covid-19 в света

Последни акценти, нови мерки и изводи от развитието на пандемията Covid-19 в целия свят обобщава АФП, позовавайки се на официални източници. - Италия се надява да премахне карантината за пътуващи от ЕС, Израел и Великобритания в средата на май Италия се..

публикувано на 09.05.21 в 09:21

640 атлети на маратон “Варна” затварят крайбрежната алея днес

Над 640 спортисти ще се включат в Маратон “Варна”, който ще се проведе днес в морската столица, съобщават организаторите. Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“. Трасето ще минава през централната пешеходна зона на Варна и Морската градина. Участниците могат да избират между три дистанции –..

публикувано на 09.05.21 в 09:17

Заветът на ветераните от войната: Трябва да живеем в мир и разбирателство

Основният завет, който са ни оставили ветераните от Втората световна война е, че трябва да живеем в мир и разбирателство. Това каза в интервю за Радио Варна генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов. По повод 9 май - Денят на победата над хитлерофашизма Климанов напомни, че 60 милиона души са загубили живота си..

публикувано на 09.05.21 в 08:35
Изглед към Мадрид

Повечето региони в Испания разхлабват мерките против коронавирус

От полунощ отпадна „състоянието на тревога”, въведено в Испания на 25 октомври миналата година, по време на втората вълна на пандемията от Ковид-19. Това означава, че мерките за овладяване на заболеваемостта няма да се налагат от централното правителство, а всяко от регионалните правителства ще решава само как да действа на своята територия. В 17-те..

публикувано на 09.05.21 в 08:30

640 атлети на маратон “Варна”, затварят крайбрежната алея днес

Над 640 спортисти ще се включат в Маратон “Варна”, който ще се проведе днес в морската столица, съобщават организаторите. Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“. Трасето ще минава през централната пешеходна зона на Варна и Морската градина. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата..

обновено на 09.05.21 в 07:41