Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява имотите на Ангелкова и Жаблянов

Прокуратурата е наредила на Антикорупционната комисия да провери как са купили жилищата си министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов. Сигналът срещу Ангелкова е от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, а за Жаблянов -  по публикация на 24 часа

Междувременно, от Антикорупционната комисия обявиха, без да съобщават конкретно име, че работят по сигнал срещу приближено  до политически лидер лице.

По разпореджадане на прокуратурата Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще проверява имотното състояние на министъра на туризма Николина Ангелкова и на депутата от БСП Валери Жаблянов. Проверката срещу Ангелкова е по сигнал от депутата Валери Симеонов, а срещу Жаблянов - от сайта за журналистически разследвания "Биволъ".

На Антикорупционната комисия е възложено  да събере информация за имотите на двамата - евентуално бивши собственици, актуално състояние на дружеството - продавач, продажна цена, дължими данъци и такси, и произход на средствата за покупката. Обяснения ще се снемат от всеки купувач, от лицата, представляващи дружеството - продавач, включително и  за предишни отношения и познанства между тях . От Ангелкова и Жаблянов ще се  поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, а  ако откажат -  ще бъде свалена по реда на Закона за кредитните институции. 

Малко преди да стане ясно, че кръгът на проверяваните по Апартаментгейт се разширява, от Антикорупционната комисия се оплакаха, че са обект на атака от "двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 200 000 000 причини". Проверяваното от тях лице, освен като приближено до партиен лидер, е описано и като  "висш държавен служител, който, възползвайки се от служебното си положение, се е облагодетелствал неправомерно". Не става ясно дали е бивш или настоящ държавен служител, но става ясно, че е организирал изборите на определена политическа партия и че се  проверява и затова, че до него е достигала информация за вътрешен за Антикоруционната комисия човек. .Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата, допълват от Антикорупционната комисия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ-Бургас с дежурства при пациентите с COVID-19

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ-Бургас започнаха дежурства при пациенти с COVID-19. Крайната мярка се наложи заради нуждата от помощ на персонала в Инфекциозно отделение в болницата, който не е в състояние да се грижи за толкова много болни. Изготвен е график, според който лекари и сестри от други отделения се командироват в Инфекциозното..

публикувано на 27.10.20 в 16:16
Балчик, алея край брега

Общинарите в Балчик решават дали да освободят от такса смет неработещите заради пандемията бизнеси

Този четвъртък Общинският съвет в Балчик ще заседава по внесени промени в наредбата за местните такси и цени на услуга, които предвиждат неработещи заради извънредното положение обекти да се освободят от такса смета.  Внесеният проект има за цел да ак­туа­ли­зи­ра под­за­ко­но­вия нор­ма­ти­вен акт във връз­ка с из­ме­не­ния­та на За­ко­на за..

публикувано на 27.10.20 в 16:12

Недостиг на преброители и в Балчик

На 30 октомври изтича крайният срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд. Кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване’ 2021 и в..

публикувано на 27.10.20 в 16:02

Учител в детска градина в Балчик е с коронавирус

Учител в детска градина в Балчик е с доказан Ковид - 19. За новия случай съобщи началникът на просветния отдел в балчишката администрация Красимира Кирчева. По предписание на Регионалната здравна инспекция шест човека от персонала са карантинирани, както и 11 от децата в групата. Забавачницата не е затваряна, тъй като пробата на преподавателя е..

публикувано на 27.10.20 в 15:55

Извадиха 200 метра бракониерски мрежи от язовир "Цонево"

Извадиха над 200 метра бракониерски мрежи от язовир Цонево. 60 метра хрилни мрежи и 10 герими бяха открити във водите на водоема при планирана проверка на инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури преди дни, съобщават оттам . Уредите и средствата са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител. Рибата от вида уклей,..

публикувано на 27.10.20 в 15:27

Нови противоепидемични мерки се въвеждат от днес в област Добрич

Нови ограничителни противоепидемични мерки се налагат в област Добрич от днес със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция. Забранява се провеждането на обещствени мероприятия на закрито до 15 ноември, въвежда се еднопособно движение на пазарите и тържищата в областта, а в груповите празненства на открито могат да присъстват до 30 души...

публикувано на 27.10.20 в 15:02

Ученици от Варна грабнаха 3 медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Пореден голям успех за българските гимназисти по природни науки на световно състезание. Тази седмица най-добрите ни ученици по астрофизика завоюваха 8 медала и почетна грамота от онлайн изданието на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която тази година се проведе под наименованието Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics..

публикувано на 27.10.20 в 14:59