Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит оскъпява куриерските услуги

Снимка: Полина Тодорова

Може би една от най-обсъжданите теми в Европа в момента е Брекзит. Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз  на 29-и Март тази година, но Британският парламент не постигна споразумение и датата се отложи за 12-и Април 2019 г. Британският премиер, Тереза Мей, поиска второ удължаване на Брекзит до 30-и юни.

На извънредно заседание късно снощи европейският парламент взе решение да удължи срока за напускането на Великобритания до 31-ви Октомври. Председателят на Европейския съюз, Доналд Туск, изрази опасенията си, че продължаващата несигурност  около Брекзит ще се отрази зле на бизнеса и гражданите в Европейския съюз.

Във Великобритания има много наши сънародници и Брекзит несъмнено ще повлияе на комуникацията между българите там и у нас. Това се отнася както за вероятното поскъпване на роуминг услугите и телефонните разговори, така и за изпращането на документи, подаръци и колети.

Някои от промените са вече факт. Една от най-големите компанни, които изпращат и приемат колети и пратки до и от острова, временно прекрати услугата си.  На уебсайта си, фирмата уведомява клиентите си, че поради все още неясната ситуация около Брекзит, считано от осми април временно няма да обслужват пратки до и от Великобритания. От компанията допълват, че съществува реална възможност да подновят услугата от петнайсти април, но при условията на доставка до страни, извън Европейския съюз. 

Отидохме до един от офисите на фирмата, за да потърсим отговор на въпроса,  до кога ще бъде спряна услугата. Служителите там ни информираха, че от днес отново се приемат пратки за острова. Сухопътна пратка, която тежи не повече от 5 кг до Великобритания в момента струва 42лв. Когато страната излезе от Европейския съюз, обаче, цените най-вероятно ще са различни. Какви точно, служителите в офиса не можаха да ни кажат.

Друга голяма куриерска фирма, пък, изпраща пратки само до  България, Гърция и Румъния.

Българска държавна фирма, която изпраща пратки до повече от 107 страни в света таксува 82лв и 80 стотинки за пакет до 5кг, който е изпратен до острова. Служителите и ни уведомиха, че без значение от това дали Великобритания ще остане или ще излезе от Европейския съюз, услугата им няма да бъде прекратена, но е възможно цената да се промени.

Общото и при двете фирми, които предлагат да изпратят пратките Ви на острова, е че цената им за тази услуга най-вероятно ще се покачи след като Великобритания излезе от Европейския съюз. Поради тази причина, за да не се отрази зле на финансите Ви, може би е разумно да изпратите пратката си за предстоящите празници възможно най-скоро.

Чуйте прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето..

публикувано на 26.06.24 в 07:41

Делото за замърсяването на Варненското езеро отново влиза в съда

За 10:00 ч. днес в Окръжен съд - Варна е насрочено разпоредително заседание по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Първоначалното обвинение беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения.  Като обвиняем пред съда ще..

обновено на 26.06.24 в 06:34
Варна, изгревът тази сутрин

Ветровито край морето

Днес предиобед над Североизточна България ще има временни увеличения на облачността, а по-късно ще се установи предимно слънчево време. В началото на деня ще бъде почти тихо, следобед ще духа умерен вятър от изток, по южното крайбрежие с по-силни пориви. Максималните температури ще са между 29° и 34°, по Черноморието 26°-29°, за Варна около..

публикувано на 26.06.24 в 06:05

Адресите без ток

На 26.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Ваялар, м-ст Траката, м-ст Свети Никола, м-ст Горна трака, м-ст Средна трака, м-ст Голяма могила и м-ст Коджа тепе. В периода 24.06.2024 -..

публикувано на 26.06.24 в 05:00

НИК "Академик" с 338 експедиции за 40 години

Общо 338 експедиции, от които 30 международни, са извършени с научноизследователския кораб "Академик" за 40 години. Това каза директорът на Института по океанология "Фритьоф Нансен" проф. д-р Атанас Палазов. Миналата година "Академик" е преминал класов ремонт за срок от 5 години и може да изпълнява мисията си, каза още той. Надеждите обаче са да бъде..

обновено на 25.06.24 в 18:29

Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор , който отвежда пречистените води от станцията в Албена. Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето. Министърът на..

публикувано на 25.06.24 в 17:44
Плажът на Кранево

Отпадат ограниченията за къпане в Албена и Кранево

Ограниченията за къпане в морето, въведени от Регионалната здравна инспекция в Добрич, отпадат. Резултатите от взетите тази неделя (23 юни) проби показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, вече са в норма. Те съответстват по микробиологичните..

публикувано на 25.06.24 в 15:44