Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се насочват повече хора. Той има амбицията да покори първенците на отделните континенти с призив да запазим от унищожение горите.

-Каква беше целта на изкачването на Мургаш?
- Организирахме се група приятели и познати от интернет и не само да подкрепим едно момиченце от София - Теодора Юрукова, което страда от церебрална парализа. Искаме да съберем възможно най-много средства за нея. От мое лице това е първа инициатива, но няма да е последна. Юни или юли ще направим още едно изкачване, защото сега времето беше лошо и не дойдоха много хора.
-Въпреки лошото време как премина изкачването?
-Страхотно премина. Даже имаше и група бегачи. Събрахме се 11 души, направихме прехода. Хубаво време накрая ни се усмихна за хубавата кауза.
-Какъв е маршрутът до Мургаш?
- Не е много труден, започва от Елешнишкия манастир край София. Наскоро бе маркиран от местното туристическо дружество Кремиковци, почистен е. Маршрутът не е тежък, около 10 км е в посока. Хижата вече работи, има на място човек и е подходящо за разходка. Тръгва се от около 700 метра надморска височина. Върхът е на почти 1700 м. Дори за голяма група, с приятни почивки времето на посока е около 3 часа и половина. Като се излезе на билото при ясно време има много приятна гледка във всички посоки, почти една трета от България се вижда.
-Вие изкачвахте на дъжд. Какви препоръки даваш на хората с по-малко опит в тези условия?
-Ако не се чувстват сигурни в своите възможности по-добре наистина да не тръгват, защото може да ги хване мъгла или гръмотевична буря. Но иначе задължително трябва дъждобран, хубави резервни топли дрехи и хубаво настроение. Специално в този дял на Стара планина пътеките са каменисти и дори не е накаляхме, така, че няма опасност да се изгуби пътеката.
-Повече хора ли се обръщат към планинския пешеходен туризъм?
-Абсолютно да. Хората се обръщат към природата и искат да участват в инициативи за опазване, преходи и т.н. Аз искам да изкача седемте континентални първенци Seven summits и то за определено време с каузата да запазим горите, защото за мен те са белите ни дробове и всички трябва да мислят за тях.
-А губим ли природата?
-Да, губим я! С всеки изминал ден тя се унищожава. Всеки който излезе на излет може да види как я унищожаваме, как се изрязват хубавите гори в Родопите, Стара Планина и не само. Трябва да има контрол от страна на държавата, защото има групи хора, които правят всичко възможно, подават се сигнали, но като не се действа от страна на институциите, няма смисъл...


Предаването "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов може да слушате неделя след 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20