Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР пуска звукова панорама на парламентаризма

| обновено на 16.04.19 в 13:47

Звук, текст и снимки, достъпни през QR код, ще получат депутатите за 140 години Народно събрание

По повод 140-годишнината на Народното събрание на България БНР събра в мултимедия звуковата картина на политическата памет у нас и по света.

„По този начин ние искаме да изкажем своята почит към институцията Народно събрание и да покажем, че Българското национално радио съхранява и пази звуковата памет на нацията“, заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Мултимедийният проект на БНР е калейдоскоп от звук, текст и снимки на  българския парламентаризъм: История на Народното събрание в  следосвобожденска България; Третото българско царство до 9 септември 1944 г.; Народна  Република България до 10 ноември 1989 г.; Република България до ден днешен. Строителите  на съвременна България са имали пълното разбиране за значението на Парламента, за устройството на държавността, защото свикват Учредително, а веднага след него и Велико народно събрание, непосредствено след освобождението на страната от турско владичество през 1878 г., а именно на 10 февруари 1879 г.

Председателите на Народното събрание винаги са били видни личности и изявени деятели от всички сфери на обществения живот. Освен тях, в мултимедията ще могат да бъдат чути гласовете, запазени в Златния фонд на Българското национално радио, на останалите държавници, тясно свързани с изграждането на парламентарната ни република: президентите и министър-председателите на Република България.

Екипът на Архивния фонд на БНР е подбрал и „Звуци от ХХ век“, записи от БНР и Европейския съюз за радио и телевизия, свързани с този период от време – 140 години, от изграждането на парламентаризма в България. Най-старият звук е от 1900 г. на Радио Словения – Франц Йозеф, император на Австро-Унгария. Мултимедията завършва с поздравителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на официалната церемония по откриването на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари 2018 г.

По повод тържественото отбелязване на 140-та годишнина на Народното събрание във Велико Търново депутатите от 44-то народно събрание ще получат достъп до мутимедията чрез QR код. 

Мултимедийната звукова панорама ще може да бъде разгледана и чрез сайта на БНР: http://parliament140.bnr.bg/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя ще е горещо, възможни са превалявания и градушки

През нощта ще е предимно ясно, а утре до обяд слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно във вътрешността ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от изток и югоизток. Минимални температури между 20° и 25°, преобладаващи..

публикувано на 20.07.24 в 16:37

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46