Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учим се как да развием Варна от Санта Моника

Красиви морски залези, безкрайна плажна ивица и широка крайбрежна алея за велосипеди, ролери и сутрешен крос. Картина, позната ни от американските филми, чийто сюжет обикновено се разиграва в някой скъп куррот на Западния бряг. Един от тях е и Санта Моника, предградие на Лос Анджелис, в което живеят около 90 000 души, родно място на актьорите Шон Пен и Тоби Магуайер. Курортното селище е част от Програмата за Международно коопериране на градовете, а за обмяна на опит е избран град Варна. Става въпрос за това как да направим градовете си по-привлекателни за разходки и велосипеди. Вероятно вече се питате на какво ли можем да ги научим ние американците. Оказва се, че има на какво. И  ако мнозина от нас си мислят, че общото между двата града са само думите плаж и море, то оказва се има и други общи черти. За приликите, разликите и взаимно научените уроци експертът по градска мобилност и един от ръководителите на проекта Сузана Арейано разказа пред свои колеги от Варна, София и Мексико.

Снимка

-  Тези два града бяха избрани, защото имат много общо помежду си. Те са крайбрежни градове, имат интерес за развитие в направление мобилност и са посещавани от много туристи.

-  Кои са най-важните теми, които обсъждате тук, във Варна?

-  Обсъждаме проблеми, свързани с това, как можем да направим градовете си по-приветливи за пешеходците. Ние се възхищавамe  на това, че сте трансформирали централната част на Варна в пешеходна зона. Други проблеми, които обсъждаме са, например, как да се справим с паркирането на коли. Видяхме синята ви зона, която е много иновативна. Особено приложението за телефон.

-  Какви други разлики има между Варна и Санта Моника?

-  Има мнного разлики. В санта моника са много напреднали технологии, като например частни компании, които поставят неодобрени от правителството системи. Такъв е случаят с електрическите велосипеди. Вместо, обаче, правителството да отрече и премахне тези технологии, то наложи рамки и правила за тяхното използване и те се превърнаха в много удобно средство за придвижване и мобилност.

-  Какво ще научи Санта Моника от Варна?

-  Как да подобрим пешеходните си зони и паркирането на автомобилите, както при синята зона тук.

-  Какви промени, свързани с мобилността бихте посъветвали Варна да предприеме?

-  Едно от нещата, които сме виждали във Варна и ни се струва интересно, е как могат електрическите автомобили да се използват за транспорт от туроистите в града. Това вече се прави в Санта Моника. Но, в крайна сметка, това което виждаме е, че  Варна вече има добър план. От друга страна е добре гражданите на Варна да участват много повече в обсъждането на тези планове и проекти. Вместо управата на града да казва „ Ето това ще направим и тук ще поставим велоалея” трябва вие, гражданите, да изразявате своите изисквания към това как да изглежда Варна. Не става въпрос за автомобилите, за велосипедите и за електрическите коли. Този план е за хората. Той е за гражданите на Варна.

Делегациите ще продължат да се срещат и да обсъждат прогреса си. Очаква се следващата конференция да бъде във Виена.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

На 29.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Александър Василев, ул. Петко Напетов и ул. Цар Иван Страцимир, електрозахранени от ТП 131. Смущенията на електрозахранването ще бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 05:00
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53