Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дигитализацията не е заплаха за счетоводителя

"Дигитализацията не е заплаха за счетоводителя и на този етап не съществува опасност тази професия да изчезне, защото счетоводството е разпределение между техническото устройство и човека", това каза за Радио Варна професор Гено Генов, дългогодишен ръководител на катедра "Счетоводна отчетност" в Икономически университет-Варна.  "Счетоводството вече не е само регистриране на факти, а управленски процес", коментира проф. Генов.

От всички висши училища, в които се преподава счетоводство, единствено в Икономически университет-Варна има дисциплина  професионална етика. Така проф. Генов отговори на въпроса за делата, които се водят в момента срещу счетоводители в КТБ и община Созопол.  За предизвикателствата пред счетоводната професия чуйте от проф. Гено Генов в прикачения файл:Катедра "Счетоводна отчетност" отбелязва 95 години от създаването си с конференция "Счетоводство, одит и финанси в променящия се свят". Катедрата   е създадена през 1924 г., а неин основател и първи преподавател по счетоводство във Висшето търговско училище е проф. Феодор Белмер. Лично професорът е обучил професионално първите 12 випуска счетоводители-висшисти. 45 участници от 10 университета в цялата страна днес дискутират теми, свързани с проблемите на обучението във висшите училища, нормативната уредба в областта на счетоводството и други актуални теми в тази област.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Академик Александър Гинцбург

Русия вече има ваксина срещу COVID-19 и започва ваксинирането на хора

Русия започва тестове за ваксина срещу COVID-19 Всички разработчици, които са участвали в създаването на ваксината, доброволн вече са се ваксинирали. Първият ваксиниран в Русия е ръководителят на вирусологична лаборатория акад. Ал. Гинцбург. Разбирайки  безопасността на ваксината, а и заради отговорността,..

публикувано на 03.06.20 в 13:10

ГДБОП спря сайт, разпространявал незаконно книги в интернет

При акция на ГДБОП в София и Варна е бил спрян сайтът Spiralata.net заради незаконно разпространение на литературни произведения в интерне т, съобщиха от МВР. От сайта е можело да бъдат изтеглени безплатно книги, преведени на български език, на световноизвестни автори като Стивън Хокинг. От ГДБОП съветват гражданите при наличие на..

публикувано на 03.06.20 в 12:56

Премахнаха знака за заплащане на винетка от Варна до с.Тополи

Поставеният пътен знак в участъка от пътя Варна – Тополи, който указваше, че трябва да се заплаща винетна такса, вече е премахнат, след подаден сигнал от Радио Варна до Агенция „Пътна инфраструктура”. Знакът указваше, че след изхода на града трябва да се заплаща електронна винетка, а въпросният участък е освободен от заплащането на такава...

публикувано на 03.06.20 в 12:27

Варненска туристическа камара с декларация против негативната кампания за скъсания тръбопровод

Членовете на Управителния съвет на Варненската туристическа камара изразяват в декларация категоричното си неодобрение на развихрилата се в медиите и социалните мрежи негативна кампания, по повод авариралия тръбопровод във Варненското езеро. Според тях е ясно, че вече се работи по ремонтирането на тръбопровода, а официалните данни на РЗИ във Варна..

публикувано на 03.06.20 в 12:22

Коронавирусът вдигна безработицата в Германия през май

Броят на хората в Германия, които са останали без работа, се е увеличил с 238 000 до 2,875 милиона души през май, тъй като пандемията от коронавируса е продължила да подкопава трудовия пазар на най-голямата икономика в Европа, сочат днешни данни, цитирани от Ройтерс. Равнището на безработица в Германия е скочило до 6,3 на сто спрямо 5,8..

публикувано на 03.06.20 в 11:55
Бойко Борисов

Борисов: Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено

Премерът  направи  това изказване  в началото на заседанието, което се провежда присъствено за пръв път след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителство заседание, предаде..

публикувано на 03.06.20 в 11:46

Варна пета по строителство на нови сгради

По започнато строителство на нови сгради област Варна е на пето място в страната . Първа е област Пловдив - 146 жилищни и 70 други сгради, следвана от областите София (столица) – 136 жилищни, 4 административни и 22 други сгради, Стара Загора - 52 жилищни и 76 други сгради и Бургас - 94 жилищни и 32 други сгради. През първото тримесечие на 2020..

публикувано на 03.06.20 в 11:34