Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3.31 е средният успех на държавата в грижата за децата



3, 31 е средният успех на държавата в грижата  за децата за изминалата година, показва новият Бележник на Националната мрежа на децата в България. Това е най-високата оценка за всичките 8 години, през които той се изработва. Докладът прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата у нас. 8 теми образуват общата оценка на доклада.

Най-висока е тази на образованието – добър 4. Причините за нея са осигуряването на равен достъп до предучилищно и училищно образование и реформата в системата за финансиране на училища и детски градини. Но според децата, които също са били анкетирани – най-големият проблем е дискриминацията и престъпленията от омраза към и между деца.

Семейната среда и алтернативната грижа получава оценка среден 3,50, като плюсовете тук са предимно от работата по двата нови законопроекта – за социалните услуги и за хората с увреждания.

Оценка среден 3.50 получават още ранното детско развитие, детското участие и детското здраве. Исканията относно здравето са да бъде изградена обединена детска болница, която да осигурява комплексно лечение и рехабилитация на децата, както и да се обърне повече внимание към задържане на здравните специалисти, които работят с деца.

Оценка среден 3 получава и благосъстояние на детето, тъй като все още голям процент от българчетата живеят в бедност.

Среден 3 получава и закрилата на детето от всички форми на насилие, където данните показват увеличение на случаите на пострадали от престъпления деца и агресия в училище.

Най-ниската оценка – 2.50 е за правосъдието. Тя за първи път от всичките 8 години през които се прави доклада, достига тази ниска стойност. Анкетираните посочват, че няма никакъв напредък за осъществяване на реформата в системата за детското правосъдие, въпреки множеството декларации за наличието на политическа воля от страна на правосъдното министерство.

Всички тези оценки образуват общия среден успех на държавата за 2018 година – среден 3, 31. В изследването са участвали  над 460 фокус групи, сред тях – експерти, родители и деца.

Средният успех в Бележник 2018, който дава оценка на държавата в грижата за децата през 2017 година, беше 2.88.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55

Ограбиха хранителен магазин в с. Зорница

Хранителен магазин в село Зорница, община Аксаково, е бил обран от криминално проявени младежи, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. От търговския обект са откраднати кутии цигари от различни марки, сладки изделия и сумата от 250 лева. Извършителите са влезли в магазина с взлом.  Двама от тях са на 27 години, а третият е..

публикувано на 25.07.24 в 12:55

Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна

Община Варна обяви конкурс за директор на общинското предприятие „Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД). Минимално изискване към кандидатите е завършено висше образование, степен магистър в професионална област технически или други науки. Необходим е и 5 години професионален и управленски опит в области,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35

Бащите вече ще имат отпуск за гледане на дете до 2 години, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на отпуска ще..

публикувано на 25.07.24 в 12:06
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Румен Радев ще бъде в Париж за откриването на Летните олимпийски игри

Президентът Румен Радев ще посети Париж за началото на Олимпийските игри през лятото. Държавният глава е бил поканен от френския президент Еманюел Макрон и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Днес Радев ще е част от Срещата на върха "Спорт за устойчиво развитие", предаде БНР .  Утре Румен Радев ще гостува на българското..

публикувано на 25.07.24 в 11:30