Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф.Петър Христов: По време на Кримската война целият център на Варна е изгорял

Пожарът в Нотр Дам – как защитаваме паметниците на културата от подобни бедствия за Радио Варна коментира проф.Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър"(ВСУ). Той бе сред лекторите на Международна научна конференция за защита на паметниците на културата от пожари още през 2004 г. във ВСУ. След пожара в Нотр Дам проф.Христов разказа:

В Нотр Дам не си спомням да сме обследвали, но бяхме във Версайския дворец, кметството на Париж и в Айфеловата кула, които съща са обект на защита и са много пожароопасни. За мен това, което се случи във Франция е парадоксално, защото Франция има изключителна система за защита. Въобще Франция е една полицейска държава и това не е нещо лощо. Изключително полицейско присъствие навсякъде, вкл. и във връзка с пожарната безопасност.

СнимкаКазаха, че някаква небрежност е причината?

Има специални служби, които се занимават с пожарната безопасност въобще сигурността на паметниците на културата във Франция. Само 4.75 % от пожарите са причинени от огневи работи, тоест заваръчни и др. работи, както се е случило в момента. За мен е парадоксално, защото във Франция е много развита системата, там има комплекс от мерки – правни, технически и технологични. Много е развита и наказателно-правната защита. В Западна Европа, за Франциа не мога да си спомня, но в Англия и Шотландия, ако стане пожар причинен по невнимание или както в случая е станало, това се счита за умишлено престъпление, за което наказанието е по-тежко. Както и за пожар, причинен от цигара.

Във вашето издание „Защита от пожари на недвижими паметници на културата“ прави впечатление, че действително в повечето културно-исторически обекти точно покривите са най-чувствителни и оттам тръгват пожарите.

Обиновено в старите сгради покривите са гредоред, дървен материал и това е ествстено. Освен това са стари и изсъхнали, те са като барут. Освен това топлината вдига горе сажди и искри. Обикновено така се случва.

След като категорично се отрича теорията да е терористичен акт, според вас какво може да е причина? Казаха, че със скеле е бил опасан покривът и оттам е тръгнал пожарът.

Твърде вероятно е да са някакви огневи работи – заваръчни, рязане, изхвърчат искри. Освен това ремонтът на такива сгради е свързан с използването на лакове и бои, които са изключително огнеопасни. Често пъти стават и искри от неизправни ел.инсталации. Тези сгради са оборудвани и с пожароизвестителна и пожарогасителна техника. Има система „Леонардо Да Винчи“ с която компютърно се управляват вентилатори. При възникване на горене те изсмукват въздуха над пламъка се и той се насочва към мястото, където е горенето. Този въздух е без кислород и той загася огъня. Това се използва в подводници и в Космоса. Такива системи се използват и в тези сгради. Освен това, аз съм бил в Единбург, в Националната библиотека. Там при искра или при поява на някакъв огън веднага се спускат едни завеси, които преграждат отделните помещения. Помещението се запълва с газ, като мъгла, в който хората спокойно дишат, но няма горене.

СнимкаЩом във Франция това се случи, представям си нашите обекти колко са защитени. 

Една голяма част от нашето историческо наследство, за съжаление е изгоряло вече. По време на Кримската война целият център на Варна е изгорял. Ако видите следосвобожденските фотографии и графики ще видите, че стоят няколко каменни сгради. Пожар, който е възникнал в погребите на френската армия пак, забележете. Бачковският манастир има два големи пожара. Ноардният театър е горял 15 г. след строителството му. По време на пожара изгаря строителната документация и когата през 70-те години, заради това, че е имало вибрации при аплодисменти в Народния театър „Иван Вазов“, от 1971 до 1975 г. се прави ремонт и тогава се установява, че тези вибрации се дължат на специални устройства, нещо като амортисьори в ложите. Но не са го знаели, защото е изгоряла документацията. След това са разрушени тези ложи и са строени отново. От гениални архитекти е направен. След това залудо, така да се каже, отново е реставриран и построен. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

Училище във Варна създава флористи

Със задачата да научат хората да са не просто продавачи на цветя, а истински виртуози, са се заели професионалистите Ивайло Иванов и Анна Земцова. В рамките на два дни всеки, който има афинитет към правилната подредба на цветята може да се научи на най-основните правила в този занаят, сподели за Радио Варна Ивайло Иванов. Първият курс е на 17 и 18..

публикувано на 13.02.20 в 08:11