Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Петър Христов: По време на Кримската война целият център на Варна е изгорял

Пожарът в Нотр Дам – как защитаваме паметниците на културата от подобни бедствия за Радио Варна коментира проф.Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър"(ВСУ). Той бе сред лекторите на Международна научна конференция за защита на паметниците на културата от пожари още през 2004 г. във ВСУ. След пожара в Нотр Дам проф.Христов разказа:

В Нотр Дам не си спомням да сме обследвали, но бяхме във Версайския дворец, кметството на Париж и в Айфеловата кула, които съща са обект на защита и са много пожароопасни. За мен това, което се случи във Франция е парадоксално, защото Франция има изключителна система за защита. Въобще Франция е една полицейска държава и това не е нещо лощо. Изключително полицейско присъствие навсякъде, вкл. и във връзка с пожарната безопасност.

СнимкаКазаха, че някаква небрежност е причината?

Има специални служби, които се занимават с пожарната безопасност въобще сигурността на паметниците на културата във Франция. Само 4.75 % от пожарите са причинени от огневи работи, тоест заваръчни и др. работи, както се е случило в момента. За мен е парадоксално, защото във Франция е много развита системата, там има комплекс от мерки – правни, технически и технологични. Много е развита и наказателно-правната защита. В Западна Европа, за Франциа не мога да си спомня, но в Англия и Шотландия, ако стане пожар причинен по невнимание или както в случая е станало, това се счита за умишлено престъпление, за което наказанието е по-тежко. Както и за пожар, причинен от цигара.

Във вашето издание „Защита от пожари на недвижими паметници на културата“ прави впечатление, че действително в повечето културно-исторически обекти точно покривите са най-чувствителни и оттам тръгват пожарите.

Обиновено в старите сгради покривите са гредоред, дървен материал и това е ествстено. Освен това са стари и изсъхнали, те са като барут. Освен това топлината вдига горе сажди и искри. Обикновено така се случва.

След като категорично се отрича теорията да е терористичен акт, според вас какво може да е причина? Казаха, че със скеле е бил опасан покривът и оттам е тръгнал пожарът.

Твърде вероятно е да са някакви огневи работи – заваръчни, рязане, изхвърчат искри. Освен това ремонтът на такива сгради е свързан с използването на лакове и бои, които са изключително огнеопасни. Често пъти стават и искри от неизправни ел.инсталации. Тези сгради са оборудвани и с пожароизвестителна и пожарогасителна техника. Има система „Леонардо Да Винчи“ с която компютърно се управляват вентилатори. При възникване на горене те изсмукват въздуха над пламъка се и той се насочва към мястото, където е горенето. Този въздух е без кислород и той загася огъня. Това се използва в подводници и в Космоса. Такива системи се използват и в тези сгради. Освен това, аз съм бил в Единбург, в Националната библиотека. Там при искра или при поява на някакъв огън веднага се спускат едни завеси, които преграждат отделните помещения. Помещението се запълва с газ, като мъгла, в който хората спокойно дишат, но няма горене.

СнимкаЩом във Франция това се случи, представям си нашите обекти колко са защитени. 

Една голяма част от нашето историческо наследство, за съжаление е изгоряло вече. По време на Кримската война целият център на Варна е изгорял. Ако видите следосвобожденските фотографии и графики ще видите, че стоят няколко каменни сгради. Пожар, който е възникнал в погребите на френската армия пак, забележете. Бачковският манастир има два големи пожара. Ноардният театър е горял 15 г. след строителството му. По време на пожара изгаря строителната документация и когата през 70-те години, заради това, че е имало вибрации при аплодисменти в Народния театър „Иван Вазов“, от 1971 до 1975 г. се прави ремонт и тогава се установява, че тези вибрации се дължат на специални устройства, нещо като амортисьори в ложите. Но не са го знаели, защото е изгоряла документацията. След това са разрушени тези ложи и са строени отново. От гениални архитекти е направен. След това залудо, така да се каже, отново е реставриран и построен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15