Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки на 18 години може безплатно да обиколи Европа с влак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес започва новата кампания на Европейската комисия за подаване на заявления за картите за пътуване DiscoverEU (Опознай ЕС). Всички 18-годишни младежи в ЕС могат да кандидатстват до 16 май 2019 г. за възможността да опознаят Европа в периода 1 август 2019 г. — 31 януари 2020 г. чрез безплатно пътуване с влак, съобщиха от ЕК.

След една много успешната първа година на инициативата новата кампания поставя акцент върху образователното измерение на проекта. Участниците ще получат информация и съвети за това какво да посетят в Европа. Ако желаят, те могат също така да получат и дневник за пътуването, за да могат да записват своите впечатления. По време на пътуването младежите също така ще имат възможност да участват в организирани мероприятия и да общуват помежду си.

Успоредно с това Комисията се стреми да превърне DiscoverEU в по-приобщаваща и достъпна за всички инициатива, като допълнително улеснява използването на системата за подаване на заявления, предлага съвети за намаляване на разходите за пътуване, както и като взема под внимание, доколкото е възможно, нуждите на младите хора с увреждания, така че те също да могат да пътуват. Досега благодарение на DiscoverEU около 30 000 младежи получиха възможност да пътуват в Европа, за да опознаят богатото културно наследство на континента, да се срещнат с други хора, да се докоснат до чуждите култури и да усетят духа, което обединява Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той очаква до 15 ноември да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. "Хубавото е, че вчера е бил приет Плана за структура и капацитет на болницата, който включва 400 места и 26..

публикувано на 19.10.24 в 14:49

Почитаме паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски. Негово Високопреосвещенство беше поздравен с имения си ден от свещениците в храма и от председателя на църковното..

публикувано на 19.10.24 в 14:40

Деветима задържани при акция срещу сексуална експлоатация на деца у нас

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Арестуваните са на възраст между 35 и 48 години. Побицията установява, че двама от тях, използвайки фалшиви самоличности, са осъществявали връзки в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст. Други трима са..

публикувано на 19.10.24 в 12:01

Възстановяването на полезащитните пояси в Добруджа е задължително

4116 лева излиза създаването на 1 декар нов полезащитен пояс. В сумата влиза раздробяване на остатъците от сечта, фрезоване с шредер, почвоподготовка, закупуване на фиданки, залесяване, отглеждане и мн.др. В същото време приходите от дървесина от същата площ са средно 926,40 лева при ясена и 489,22 лева при акацията. Данните бяха изнесени от..

публикувано на 19.10.24 в 10:29

Седмица преди изборите за 51-во НС, във Варна беше подпален партиен офис

Във Варна изгоря офис на една политическите партии, участващи в предстоящия вот на 27 октомври.От пожарната съобщиха, че при случилото се няма пострадали, както и че сградата, в която се е намирало помещението - е опушена. Офисът е изгорял напълно, след като към 4 часа тази сутрин в него е било хвърлено запалително устройство - най-вероятно..

публикувано на 19.10.24 в 10:21
язовир

Министерството на околната среда и водите потвърди ограничаването на водата от яз. "Камчия" за Варна

Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че количествата са коригирани според потребностите, декларирани от дружествата за водоснабдяване и канализация (ВиК).Във връзка с притеснителното състояние на язовир „Камчия“ в..

публикувано на 19.10.24 в 08:36

Времето днес- отново слънчево и отново студено

И днес ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед над целия район слаб до умерен от североизток. Във вътрешността на района на места ще се образуват слани! Максимални температури между 12° и 17°. За Варна, максимална 15°. Вълнение на морето 2-3 бала,..

публикувано на 19.10.24 в 08:20