Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Христо Йоцов: Преди всичко мисля за преживяването и за историите, които разказват композициите

"Jazz Cats“ е последният проект на Христо Йоцов, създаден през есента на 2016 г. Идеята за тази формация се появява след срещата му с испанския саксофонист Арнау Гарофе. Toй остава силно впечатлен от таланта му и така поставя началото на проекта. Към тях се присъединяват пианистът Любо Цанев и басистът Димитър Карамфилов.

Името на формацията е свързано с джазовия жаргон и любовта на Христо Йоцов към котките. "Cat" e нарицателно за джаз музикант или отдаден на джаза човек изобщо.

Барабанистът описва Jazz cats като "един приятелски проект”, базиран на би боп традицията в джаза, към който и четиримата имат афинитет. Впоследствие Христо Йоцов започва да вижда, че групата има много по-голям потенциал, което води до появата и на двата албума. Първият излиза през 2017 г. Той е ориентиран към би боп стила. Две години по-късно излиза и новият им компактдиск - Jazz Cats 2, в основата, на който е фюжън звученето. Той е продължение на "котешката сага" от предходния албум. В него се преплитат характери, чисто човешки емоционални състояния, които съответстват на котешката история много добре. Но на фона на тази забавна идея става въпрос за доста сериозно музициране и голямо удоволствие от това, че свирим заедно., споделя музиканта.

Христо Йоцов & Jazz CatsВ Jazz Cats 2 котките са умни, мистериозни, фънки, романтични, градски и т.н. Специален момент в албума е етно композицията "Belly Dance Cats". Ние музикантите започнахме да имаме едно доста неприятно усещане към думата кючек, (...) но на практика това първо е много национална като характер музика, второ този алгоритъм, който съдържа в себе си е нещо, което лежи в основата на етно фолклора от цял свят - от румба до болеро, индийска музика, до всякакъв вид забавна танцова музика. Този ритъм е много завладяващ и ние просто пресъздаваме с езика на джаза.

Всичките 10 композиции в Jazz Cats 2 са написани от Христо Йоцов. За мен е важно музиката да бъде смислена и да доставя еднакво удоволствие за тези, които я свирят, и за тези които я слушат. Преди всичко мисля за преживяването и за историите, които  разказват парчетата, разбира се всичко това има смисъл, когато е поднесено майсторски с вълнение, с емоция и това увлича хората. Те вярват, когато виждат и чуват истински неща", сподели Христо Йоцов в ефира на Радио Варна. 

Албумът ще бъде представен с клубно турне из страната, което започва от Варна на 9 май.

Цялото интервю на музикалния редактор Милица Панайотова с Христо Йоцов, може да чуете в прикачения аудио файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00

Вицеадмирал Митко Петев: Във всяка криза се раждат и възможности

Белгийският премиер Софи Вилмес вчера обяви удължаването на мерките срещу разпространението на коронавируса с поне две седмици до 19 април. Сред тях е най-вече принудителното задържане на възможно най-голям процент от хора по домовете им. Към петък 7 284 души в Белгия са с положителен тест за коронавирус . Около 490 души са хоспитализирани..

публикувано на 29.03.20 в 12:41

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16