Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На Село" в Зорница

6
Светла Попова и Веска Димова


Село Зорница се намира в Обищина Аксаково, на малко повече от 20 километра от Варна.  Един-единствен е пътят до Зорница, минава се по него и на отиване и на връщане – емоцията само е различна в двете посоки.

Отбиваме се от пътя за Добрич след Изворско и още в първите метри след разклона усещаме магията на Зорница. От едната страна пътя се люшкат раззеленилите се вече дървета, а от другата се ширят ниви без край. 

Докато пътуваме по правите , широки улици на селото виждаме и малки, стари  къщурки, и големи, видимо новопостроени. Пред всяка от тях има пролетни цветя. Кметството, разбира се, е на площада в центъра. До него е и читалището, отсреща му - магазина... и неколцина усмихнати жители на селото, седнали на сладка приказка.

Кметският наместник на село Зорница – Снежана Михалева ни посреща. От нея разбрахме, че историята на селото започва от друго, съседно село - Николаевка.

Снежана Михалева

Някога то е било много голямо - заселено с турци и българи. Някои от турските младежи, обаче, не искали да работят и обичали да мързелуват. Съселяните им ги привикали и им дали избор- или да се откажат от досегашния си начин на живот и да започнат да работят, или да се преместят в друго село. Мързеливците избрали да си тръгнат от Николаевка. И така се превърнали в първите заселници на Зорница.

В селото сега има магазин, читалище, църква, лекар, та дори и частна детска градина. Малко са родните села, които могат да се похвалят с толкова богат социален живот. Читалището в село Зорница се казва „САМООБРАЗОВАНИЕ 2006” и също като кметството е претърпяло основен ремонт. В него има и библиотека. Светла Попова, бивша детска учителка и ценител на изкуството е читалищен секретар от две години. Тя обича да помага на съселяните си да разнообразят ежедневието. Харесва и работата в читалището, личи си старанието и усилията, които полага за село Зорница.

Снимка

Преди е имало две певчески групи, в които са участвали жители на селото. Веска Димова е пяла в групата за стари градски песни. Впечатляваща е нейната неуморима натура. Тя помага на читалищния секретар, грижи се за градинките в селото, помага и в църковния храм. Така е научена.

Някак по-е истинско там, по-е човешко в село Зорница. Пожелаваме Ви да „избягате” от напрегнатото ежедневие в града и да го посетите. Непременно седнете под червената тента на магазинчето, отбийте се да видите етнографския кът в читалището, запалете една свещ в църквата и предайте нашите най-искренни поздрави на хората там!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарителска кампания

Спират приемането на дрехи и храна за пострадалите във Воден, остава дарителската сметка

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от Община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от Общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 09:28

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14