Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борисов и Ципрас правят първа копка на газовия интерконектор

Премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас подписват междуправителствен документ на една от срещите им.
Снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат днес началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция край пътя преди граничния пункт Маказа.

Проектът е приоритетен за Европейския съюз и дава възможност за разнообразяване на доставките на газ не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа.

Газ през интерконектора трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година, каза в интервю за „Хоризонт“ енергийният министър Теменужка Петкова.

„Този проект трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави, трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че да бъде устойчив във времето. Оттук-нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори с компаниите, които са резервирали капацитет, е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения“, каза министър Петкова.

Газопроводът между Гърция и България е с дължина 182 км, като той ще свързва националните газопреносни системи на двете страни. Входната точка е в района на Комотини, а изходната край Стара Загора.

Тръбата ще преминава в близост до граничния пункт Маказа-Нимфея и ще следва трасето на международния път.

Газопроводът Гърция-България е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в ЕС. Той е изключително важен и за това, че осигурява разнообразие на източниците и доставките на газ за България и региона на югоизточна Европа.

На газопровода се надяват и жителите на община Кирково, където ще бъде направена първата копка. Но според кмета Шинаси Сюлейман за тях надали ще има преки ползи. „Аз се съмнявам, че ще се даде възможност на обикновен наш жител да се намеси при изграждането. Вероятно ще има и участъци, където много тесни специалисти ще бъдат наети, било то заваряване или пък наемане на по-малка, не едрогабаритна техника“, каза той..

Интерконекторът е с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. м газ годишно. Очаква се реалното строителство на газопровода да започне през юни и да завърши през 2020 година, когато България планира да започне преноса на първите количества синьо гориво. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството купува летящи линейки

Министерството на Регионалното развитие получава евросредства по оперативна програма "Региони в растеж" от 20 млн. лв, с които правителството ще закупи хеликоптери линейки, съобщи в кулоарите на парламента народният представител Димитър Главчев. Очаква се с тези средства да бъдат купени поне два медикоптера, а голяма част от отпуснатите..

публикувано на 20.02.20 в 13:35

ОЦОСУР започва петиция срещу изгарянето на вносни отпадъци в България

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна започва Петиция срещу изгарянето на вносни отпадъци в България. Документът ще бъде внесен в Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите. В петицията се настоява за забрана вноса на територията на България на модифицирани горива,..

публикувано на 20.02.20 в 13:30

Турция премахва визите за няколко страни от ЕС

Турция реши да премахне визовите изисквания за Австрия, Белгия, Нидерландия, Испания и Полша, както и за Великобритания, за посещения с цел туризъм до 90 дни, предаде Ройтерс. Това ще стане от 2 март, заяви днес говорител на турското външно министерство, цитиран от Ройтерс.  Той уточни, че с премахването на визите Турция има за цел да..

публикувано на 20.02.20 в 13:28

Над хиляда лева е средната брутна заплата в Добрич

Средната брутна месечна заплата за декември миналата година в област Добрич е 1011 лв. През последното тримесечие на 2019 година наетите лица в областта намаляват с близо 8%. Данните са на Националния статистически институт. Повече по темата от кореспондента ни Мая Щърбанова:

публикувано на 20.02.20 в 13:22

Идеи за площада "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас обсъждат днес

Идеи за облагородяването на площада "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас ще бъдат обсъдени днес. Пространството е средище на културни ценности - там се намира едно от най-старите училища в града, както и най-голямата църква в Бургас- паметник на културата. Желанието на Община Бургас е да включи в широка дискусия гражданите, които да споделят..

публикувано на 20.02.20 в 13:13

Представиха доклада за източването на лични данни от НАП

Докладът за източването на личните данни от НАП бе представен в пленарна зала от временната комисия. Депутатът от БСП Румен Гечев коментира с ирония изводите в доклада и с шеговит тон добави, че в заключението липсва препоръката хакера на НАП да се награди с орден „Стара планина“- първа степен. Депутатът изчете 20 точки с препоръки на..

публикувано на 20.02.20 в 11:25
Мартеници

Без такса за мартениците в Белия град

Търговците на мартеници и цветя в Балчик за предстоящите празници няма да плащат такса, съобщават от кметската управа. Общината вече определи осем зони в морския град за продажби на открито за 1 март и Международния ден на жената. Мартенички и цветя ще се търгуват на площадите "21 септември", "Рибарски", "Възраждане", в кварталите "Балик",..

публикувано на 20.02.20 в 11:19