Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От днес милиони европейци решават какво бъдеще искат за Европейския съюз

Режисьори и актьори в Кан призоваха да гласуваме

500 личности от света на киното, сред които и известни български режисьори, подписаха манифест, в който подчертават важността на гласуването на европейските избори тази седмица.

В защита на свободна и демократична Европа

В манифеста се подчертава значението на гласуването на предстоящите европейски избори.

Документът е подписан от 500 личности от света на киното, сред които Селин Сиама, Вим Вендерс, Мигел Гомеш, Люк и Жан-Пиер Дарден, Валерия Голино, Жак Одиар, Сузане Биер, Павел Павликовски, Джули Бертучели, Коста-Гаврас, Жули Делпи, Стивън Фриърс и много други.

Сред подписалите манифеста са известните лица на българското кино: режисьорите Зорница Попганчева, Стефан Командарев, Светослав Драганов, Константин Боянов, Петър Вълчанов, Петър Попзлатев и Илиян Метев.

От 23 до 26 май нека да гласуваме!

"Да, Европа не е идеална.

Понякога я обвиняваме, напълно основателно, че ѝ липсват душа и емоции, че използва език, който малко от нас разбират.

Упрекваме я, че не може да се справи с екологичните, социалните и политическите кризи, които я разтърсват днес, с трагедията на бежанците.

И все пак, въпреки нейните слабости и недостатъци, виждаме също човечността и красотата ѝ. Опитваме да я обрисуваме чрез изящни изображения и език, който е по-достъпен за всички народи, които я съставляват.

Нека не забравяме, че Европа се обедини в името на мира. От първоначалните 6 държави, днес тя сплотява 28 страни в уникален съюз,  който вдъхновява цялото човечество.

В основата на този съюз са отворените граници, свободното движение, обменът, братството, солидарността и ценностите, които понастоящем са обект на нападки от всички посоки, включително в самата Европа.

Този Съюз ни обединява и чрез културата. В Европа, където иновациите и творчеството винаги са били водещи, културата е мечта, копнеж и истинска амбиция.

Свободната и демократична Европа е също Европа на свободната мисъл и на свободата на изразяване. Наше задължение е да я защитаваме от екстремизъм и ретроградно мислене, които -отново плъзват като зараза.

Длъжни сме да укрепваме и подобряваме това толкова крехко равновесие, като противостоим на онези, които искат да го разрушат чрез разединение, отхвърляне, бягство или изолация.

На въпроса как да изградим желаната Европа – Европа, която обединява, която е отворена и предлага пространство на свобода и мир, трябва да отговорим чрез ангажираност и чрез борба на идеите, за да избегнем борбата на оръжията.

Затова между 23 и 26 май ще гласуваме на Европейските избори. Залогът е нашето общо бъдеще, нашето бъдеще въобще."

Инициативата за манифеста е на Гилдията на френските филмови режисьори (SRF), Селекция „петнайсетте (филма) на режисьорите“ (Directors' Fortnight), Европейската филмова академия (EFA), Федерацията на европейските филмови режисьори (FERA) и Асоциацията на аудиовизуалните автори (SAA).

Пълният списък на подписалите манифест ще намерите в приложение на съобщението.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обстановката в община Балчик е нормална при зимни условия

Обстановката в община Балчик е нормална при зимни условия, обобщиха от Общинския съвет за сигурност. За същото съобщават и от Областна управа, пътищата по всички направления са проходими при зимни условия. Няма подадени сигнали за населени места без електрозахранване и водоподаване. От агенция „Пътна инфраструктура“ съобщават, че временно движението..

публикувано на 27.01.21 в 12:24

Край Каварна сняг вали и навява

Още  снощи след полунощ. започна снеовалежът в община Каварна. Проблем са непочистените пътища в община Каварна. Задължението за това  е на фирма „Пътно строителство – Добрич“ АД, каза инж. Георги Балтаджиев – зам. кмет и допълни, че АПИ почиства само главния път 1-9. Докато не се почистят пътищата от третокласната  пътна мрежа, няма как..

публикувано на 27.01.21 в 12:20

Зимната обстановка в областта - изпитание за шофьорите

За два закъсали автомобила преди с.Любен Каравелово, посока Варна пише наш колега . Навява много и има преспи в райнона. По лични впечатления пътят Варна - Добрич не се вижда. По думите на нашия колега от Варна  към Добрич, на разклона за с.Зорница,  има около 5 закъсали тира. От с.Крумово до с.Любен Каравелово  пътят  почти не се вижда. След..

публикувано на 27.01.21 в 11:52

Пътната обстановка във Варна е нормална

19 сигнала са получени при дежурния в Община Варна до 10 ч. днес във връзка с влошената метеорологична обстановка и силния вятър. Повечето от тях са за паднали клони и дървета в резултат на силния вятър, съобщават от отдел „Дейности по защита на населението“. Пътната обстановка в града е нормална, няма затворени участъци, автобусите на градския..

публикувано на 27.01.21 в 11:45

Петър Киров: EMSA наблюдава с дронове европейските морски пространства

Европейската агенция за морска безопасност / EMSA/ ще организира съвместна операция в Черно море между България и Румъния. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна Петър Киров, който е директор в Департамент 3 в ЕМSA. По време на тази операция ще бъдат отработени различни задачи, свързани с търсене и спасяване, откриване на бракониери и..

обновено на 27.01.21 в 11:26

„Паркинги и синя зона“ ще управлява рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“

Общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ поема управлението на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“ във Варна. Това реши на днешното си онлайн заседание ПК „Собственост и стопанство“. Предприятието ще управлява безвъзмездно новоизграденото пристанище за срок от 5 години. Дейностите по строителството на модерното..

публикувано на 27.01.21 в 11:19
Плажът на Камчия

Тома Белев: Заповедта на МОСВ за "Камчийски пясъци" може да бъде обжалвана

Заповедта на Министерството на околната среда и водите, в която отпадна забраната за строежи в защитената зона „Камчия“, може да бъде обжалвана, ако не бъде променена. Това каза за Радио Варна Тома Белев от инициативата „Зелени закони“. Той се аргументира с факта, че гражданите не са имали възможността да изразят становищата си по повод тази заповед...

обновено на 27.01.21 в 11:15