Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тунелът под канала в Белослав все още е под въпрос

СнимкаИзграждането на Тунел под плавателен Канал 2 в Белослав, който да свързва  северната и южната част на града обсъдиха днес представители на местния бизнес, на среща при областния управител Стоян Пасев, след като кметът на Белослав Деян Иванов идеята. Общината вече е получила финансиране от Европейската инвестиционна банка за прединвестиционно проучване, което ще направи „Ърнст и Янг България“ ЕООД. Днес и утре експертите на дружеството провеждат серия от срещи, вкл. с ръководството на пристанище Варна. Ако дадат положителна оценка за инвестицията, ще се търсят начини за финасиране от еропейски фондове, от държавния бюджет, не са изключени и варианти за публично-частни партньорства, каза белославският кмет Деян Иванов. Той е най-сериозен защитник на проекта за подводен тунел, който е има двупосочен път и трасе за пешеходци:

Областният управител Стоян Пасев, коментира, че е категорично ясно, че втора транспортна връзка трябва да има и това се е видяло при ремонта на Аспарухов мост.

Представителите на фирми, ползващи пристанищни терминали в Белославското езеро, бяха категорични, че втори коридор над канала е от изключителна важност. Той би съкратил наполовина пътя на тировете с товари, ще съкрати транспортните разходи, би облекчил тежкотоварния трафик през Варна.

Строителят Иван Накев, репликира, че направата на втори мост над канала ще бъде два пъти по-евтино, още повече че такъв тунел под вода в България не е правен и според него нямаме наличната техника. Това означава и също, че ще трябва да бъде наета чуждестранна фирма. А според Йордан Калчев, собственик на белославския Завод за стъкло, намиращ се точно до настоящата фериботна спирка на южния бряг на канала, има риск от направата на тунела, тъй като земята покрай двата бряга на Белослав не е с подходящата твърдост, вследствие на въздействието на водата и на химическите примеси в съдържанието й.


Днес и утре във Варна са експертите на „Ърнст и Янг България“ ЕООД провеждат серия от срещи, вкл. с ръководството на Пристанище Варна, за да даде становище за нагласите и целесъобразността на едно такова съоръжение. Ако получи положителна оценка, ще се търсят начини за финансиране от европейски фондове, от държавния бюджет, не са изключени и варианти за публично-частни партньорства. Анализът ще е готов до 2-3 месеца.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляда лева ако искаш да запазиш регистрационния си номер от стария автомобил

Депутати от ПП ГЕРБ са внесли нови законодателни текстове, с които да се даде възможност при продажба на автомобил собственикът му да може да запази регистрационния си номер и да го използва за новата си кола. Текстовете предвиждат още всеки, който иска да запази номера от стария си автомобил, да заплаща всяка година такса, която ще е в размера..

публикувано на 22.02.20 в 09:23

Пълното разписание на допълнителните автобуси за Голяма задушница

От общинския превозвач "Градски транспорт" съобщават, че във връзка с Голяма задушница, някои от линиите ще бъдат с допълнителни автобуси, както и промени в разписанието. Това са автобусни линии с номера 40, 18, 118, 118 А и 55. Ето как и на какъв интервал ще се движат те: Линия 40 от ЖП Гара - Гробищен парк 06:45, 07:10, 07:30,..

публикувано на 22.02.20 в 06:52

Наредба Н18 - с над 90 въпросителни за ресторантъорите

„След протеста "От бизнеса с любов” и срещата с министър Владислав Горанов се работи по три от нашите искания” , това каза за Радио Варна Марин Сотиров , представител на Сдружението на заведенията във Варна. Тотално обаче бе отхвърлено искането за намаляване на ДДС за ресторантите и храните. „ Ние искаме първоначално ДДС-то за..

публикувано на 21.02.20 в 16:45

Градът в мозайките на Страхил Найденов

Галерия Ларго представя "Градът" - самостоятелна изложба-мозайка на Страхил Найденов. Това е първата самостоятелна изява на плевенчанина в пространството на варненската галерия. В изложбата са показани серия от мозаечни пана и мозаечни скулптури. Идеята за изложбата „Градът“ отлежава четири години в главата и сърцето на автора. Цикълът започва с една..

публикувано на 21.02.20 в 16:11

Да помогнем на Раличка!

Раличка се ражда съвсем нормално дете, всичко при нея е нормално до около шестия ѝ месец. Постепенно Рали започна да се променя. В рамките на няколко месеца губи силите си, контрола на главичката, спира да се обръща, да  плаче, не се интересува от играчките си и от заобикалящите я любими хора. След прегледи при множество лекари, през месец май,..

публикувано на 21.02.20 в 15:46

Без промени при кандидатстването в чужд университет тази година

Условията за прием в университети в чужбина и финансиране за тази година нямат промяна от предходните години, включително и тези за висшите училища на Острова, коментира за Радио Варна Соня Митева, координатор на проекта Световно образование за Варна, по време на семинар за ученици и родители. Важното е учениците да започнат проучване на..

публикувано на 21.02.20 в 15:41

Затварят част от улица Девня в събота и неделя

Във връзка със строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. "Васил Левски“ с ул. "Девня" се налага затваряне на част от платното за движение на ул. “Девня“. Става въпрос за отсечката от бул. „Република“ към центъра. Ограничението ще бъде в сила от 8.00 ч. на 22.02.2020 (събота) до 21.00 ч. на 23.02.2020 (неделя). Предвижда се обходът..

публикувано на 21.02.20 в 11:54