Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Режисьорът Николай Василев: "Формулата на Тео" е много работа и никакво оплакване

| обновено на 29.08.19 в 10:06

Тео или Теодосий Теодосиев е преподавателят по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си десетки шампиони от световни олимпиади. Той е и главният герой на документалният филм "Формулата на Тео", чийто сценарист и режисьор е Николай Василев.

"Формулата на Тео" се радва на изключителна популярност във Варна, а сред посетителите на последната прожекция, която беше в рамките на филмовия фестивал "Любовта е лудост", преобладаваха децата в тийнейджърска възраст", каза за Радио Варна режисьорът.

Сред въпросите, които лентата задава са "Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

"Онова, което съм се опитвал да правя, е да произвеждам незаменими хора. Формулата на Тео е много работа и никакво оплакване", синтезирано пояснява главният герой във филма.

Как се прави подобен филм?

- Филм за физик, за учител по физика се прави доста трудно.

Защо да се прави трудно?

- Киното иска някакъв екшън да има, да има някакво развитие, някакво движение, докато най-активното движение на Тео е да пише по дъска с тебешир. В този филм направихме един учител по физика интересен и той в момента има някаква ексцесия от положителна енергия, от искане да бъде видян този филм, да бъде посрещнат самия Тео в различни градове. Звънят ни от чужбина, от българските общности с желание да го видят и извън България.

Как се разказва формулата на Тео от креативен човек на други, които не са също така тясно специализирани в областта на точните науки?

- Този филм не е само за физици, тъй като самият Тео не е само физик. Преди да бъде учител по физика е искал да бъде поет, рисувал е...И това е може би част от неговия успех. Той прави някаква смесица между артистичното и хуманитарното. Той е творец в това, което прави. В този смисъл той ползва физиката като условие, върху което да се разкаже една история...

Цялото интервю с Николай Василев за лентата "Формулата на Тео" може да чуете в звуковия файл.

Трейлърът на филма може да видите тук.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52