Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Режисьорът Николай Василев: "Формулата на Тео" е много работа и никакво оплакване

| обновено на 29.08.19 в 10:06

Тео или Теодосий Теодосиев е преподавателят по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си десетки шампиони от световни олимпиади. Той е и главният герой на документалният филм "Формулата на Тео", чийто сценарист и режисьор е Николай Василев.

"Формулата на Тео" се радва на изключителна популярност във Варна, а сред посетителите на последната прожекция, която беше в рамките на филмовия фестивал "Любовта е лудост", преобладаваха децата в тийнейджърска възраст", каза за Радио Варна режисьорът.

Сред въпросите, които лентата задава са "Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

"Онова, което съм се опитвал да правя, е да произвеждам незаменими хора. Формулата на Тео е много работа и никакво оплакване", синтезирано пояснява главният герой във филма.

Как се прави подобен филм?

- Филм за физик, за учител по физика се прави доста трудно.

Защо да се прави трудно?

- Киното иска някакъв екшън да има, да има някакво развитие, някакво движение, докато най-активното движение на Тео е да пише по дъска с тебешир. В този филм направихме един учител по физика интересен и той в момента има някаква ексцесия от положителна енергия, от искане да бъде видян този филм, да бъде посрещнат самия Тео в различни градове. Звънят ни от чужбина, от българските общности с желание да го видят и извън България.

Как се разказва формулата на Тео от креативен човек на други, които не са също така тясно специализирани в областта на точните науки?

- Този филм не е само за физици, тъй като самият Тео не е само физик. Преди да бъде учител по физика е искал да бъде поет, рисувал е...И това е може би част от неговия успех. Той прави някаква смесица между артистичното и хуманитарното. Той е творец в това, което прави. В този смисъл той ползва физиката като условие, върху което да се разкаже една история...

Цялото интервю с Николай Василев за лентата "Формулата на Тео" може да чуете в звуковия файл.

Трейлърът на филма може да видите тук.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има..

публикувано на 13.09.20 в 11:49