Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария и Павло: "Ще останем в България!"

| обновено на 24.05.19 в 09:39
Мария и Павло
За грамотността, за средното образование и приятелите, които се създават по време на годините в училище. За пътя напред и до къде стига той. За мечтите и желанията –  разговаряме с Мария Георгиева и Павло Славов, които завършват училище. Мария е възпитаник на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", а Павло - на Първа езикова гимназия. И двамата ще учат висше образование в родината. Тя - в Софийския университет, той - в Медицинския университет във Варна. Мария иска да стане журналист, а Павло - лекар.

Как се чувствате в края на средното си образование?

Павло: Вълнуващо е като всеки един край. Вчера ни беше последната матура и сега ни остават само баловете.

Мария: И аз се чувствам много добре, но има нещо, което ще ми липсва от гимназията.

Кое?

М.: Приятелите и учителите.

С какво ще запомните тези 12 години в училище?

П.: С много неща. Много неща научих, мога да кажа почти всичко - това, което не дава семейството го научих там.

М.: Ще запомня тези години с изключително много забавни моменти, много приятелства. Има много неща, които можеш да научиш в гимназията, които са по-скоро като житейски уроци. Училището учи на дисциплина - да си мобилизиран, да знаеш, да подредиш деня си и да следваш определен план.

Какво липсва на средното образование?

М.: Да имаш повече опции за извънкласни занимания и да се акцентира повече на личните интереси на учениците.

Грамотен ли е българинът според вас?

М. и П.: Не.

Защо?

П.: Може би защото през тези 12 години изключително много се обръща внимание на това да се обогати културата на човека и неговите знания, а не толкова на неговата грамотност. Факт е, че самият предмет български език след 8 клас отпада, остава само литература, което може би за една част от обществото не е достатъчно.

М.: Докато всички пишат на шльокавица в социалните мрежи няма как да постигнем това ниво на грамотност за което говорим според мен.

За какво мечтаете?

М.: Аз мечтая за реализация и да черпя все повече хубави неща от живота.

П.: Има една такава приказка: "Един човек мечтаел за часовник. Имал след време часовник, обаче останал без мечти.". Аз мечтая да не спирам да мечтая.

Кого ще поздравите за празника днес?

М.: Поздравявам всички първокласници и им желая много успехи през идните 12 години.

П.: Аз поздравявам всички учители, които са били до мен, защото те са ми помогнали да мога да разперя крилете на знанието и да полетя в живота.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03