Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първо българско училище ”Иван Вазов" в град Арма - светилник на българщината на “изумрудения остров”

| обновено на 25.05.19 в 15:27
Концерт на възпитаници от училището в гр. Арма по случай 3 март
Снимка: Личен архив

Първото българско училище в Северна Ирландия отваря врати на 12 септември 2015 г. в гр. Арма. Училището е основано под егидата на организацията АБКО (Асоциация Българска Култура и Образование), регистрирано е по местното законодателство на Северна Ирландия, както и по постановление на Министерския съвет за българските неделни училища в чужбина, като работи по програмите на МОН за български училища в чужбина. Там се обучават деца от български и смесен произход, а техни преподаватели са специалисти с висше педагогическо образование.

Валентина СтефановаОсновател на първото българско училище в град Арма, което носи името на Иван Вазов, е Валентина Стефанова. 

Да съм част от историята на още едно българско училище в чужбина е чест! Да съм основоположник на едно културно средище е призвание – такова едно простичко, чисто апостолско, но вечно и свято като Родината! Това е за мен Първо българско училище ”Иван Вазов”- светилник на българщината на “изумрудения остров”!

Аз пристигнах в Северна Ирландия през 2000 година. И двете ми деца са родени тук. Как се самоопределят - могат да кажат самите те. Но аз се опитвам да създам у тях онова чувство на съзнание, че са наполовина българи, ако не и на сто процента, въпреки факта, че и двамата родители сме българи. Но моите деца проговориха на английски език. Знам какво е детето ти на 4 години да се прибере на България и дядо и баба да трябва да проговорят на английски, защото детето не иска да говори на български, разбира, но му е трудно да проговори езика. Това беше основната ми мотивация да създам българското училище. 

Цялото интервю с Валентина Стефанова чуйте в звуковия файл. 

Екипът на българското училище в гр. Арма

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от МУ- Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина

Студенти от Медицинския университет във Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина. Инициативата е част от кампанията "Живей дълго - храни се здравословно". Бъдещите медици разясняваха на хората какви са ползите от здравословното хранене и даваха повече информация за храните като естествени имуномодулатори и как те могат да подпомогнат нашата..

публикувано на 19.04.21 в 16:54

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

обновено на 19.04.21 в 16:31

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57