Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галина Дурмушлийска - 60 червени мъниста по пътя...

| обновено на 25.05.19 в 16:21

На 23 май, в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, и в навечерието на своя 60-годишен юбилей на 5 юни, народната певица Галина Дурмушлийска гостува в село Чийшия (днес Городне), Болградски район, Украйна. Със съвместен концерт с бесарабските българи певицата отбеляза своята кръгла годишнина. 

Снимка

Те са подготвили моя концерт без да говорят много. Невероятен сценарий! Даваха ми на шест пъти по десет червени мъниста и аз си нижех, седнала на сцената, гердан през цялото време, гледайки как ме поздравяват. Всичко, което го имат като култура, беше на сцената. За всеки десет години те казваха по нещо: първите десет ти си била при мама и тати, ти си се учила... и т.н., много мило беше, като същевременно вървят песните. Това беше хубава идея, не бях го виждала до сега. 

Снимка

Аз избрах да дойда при тях да празнувам своя празник, защото 60 години първо не са възраст, в която да викаме много "Ура!", и като си помислих в годините къде съм била най-щастлива, аз съм се чувствала много добре при тях винаги. Дойдох на 12 май и започнахме да репетираме за концерта. Получи се много интересно. За мен беше ново, че от концертите ми в с. Чийшия те са научили моите песни, аз пък научих техните, и на юбилейния концерт те пяха мои песни, а аз чийшийските, като накрая се събрахме всички и се получи голям празник. (...) Признавам си, че все още съм под влияние на събитието. Това е България преди 30 години. Отношенията там са различни, хората са много сърдечни, гостоприемни, все едно си в приказка. Първо, много работят и то тежък труд, пътищата им не искам да Ви казвам какви са - в България и на село няма такива. Знаете, политиката в Украйна сега е деликатна, а те са все пак група българите... Много българи в душите си, сълзите им веднага излизат - само като ме видят. Аз съм като знаме, една българка, дошла в селото им, това е събитие. Пях в препълнен летен театър в Чийшия, много хора, с много цветя, такава емоция! Голяма, силна, позитивна енергия на тържеството на музиката, на красотата, на българското слово, много красиво беше! Като бях в България се бях отчаяла малко от всичко, което виждам в живота, но тук картината е друга. Имам надежда. Как живеят в един много по-труден свят, и въпреки това са много силни духом. Нас, българите, ни събира българското слово и българската песен. Да не ги губим, това е истината, това е силата ни!

Цялото интервю с Галина Дурмушлийска чуйте в звуковия файл

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28