Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тръгват ли автономните автомобили по улиците на Варна?

| обновено на 30.05.19 в 12:18

Варна може да стане един от първите европейски градове, в които да се движат коли без шофьори.

Поне това предвижда проект на общината, в който в партньорство с местните власти в Торино и Хамбург, както и с помощта на технически университети от България и Западна Европа, се търси финансиране по линия на осмата рамкова програма на Европейския съюз за иновации и научни изследвания „Хоризонт 2020“.

Срокът, в който резултатите ще бъдат ясни, е последните дни на септември, пояснява Биляна Раева, която стои зад проекта от страна на Варна.

И макар изразът "автономни автомобили" да звучи като научна фантастика, американският щат Калифорния вече официално разреши тестовете на безпилотните коли. Само преди дни пощенската служба на Съединените щати също обяви, че започва в рамките на две седмици тестване с автономни камиони за превоз на пратки. Тестовете ще бъдат в три от югозападните щати - Аризона, Ню Мексико и Тексас. Успех на тестовете предполага поне частично решение на проблемите с дефицита на шофьори в световен мащаб.

Подобни автомобили обаче се тестват в още няколко части на света. По идеята активно се работи в Дортмунд в Германия и в Италия. За страните от Централна и Източна Европа, прощъпулникът може да се окаже именно Варна.

Основанието се оказва лошата пътна инфраструктура. На практика, дефектите по улиците на Варна, дупките и неравностите, липсата на маркировка, а понякога и на пътни знаци, се превръщат в ефект.

Има сериозен интерес от страна на един от технологичните гиганти да тестват колите си край морето. Освен това все повече автомобилни компании се насочват към производството на самоуправляващи се превозни средства, казва Раева.

За да се движат безопасно, автономните коли се нуждаят от пълна и точна карта на пътната инфраструктура. Картата се попълва в реално време.
Много лесно е един безпилотен автомобил да бъде научен да се движи по магистралите и пътищата на Германия, но ако това стане по нашите пътища, той би могъл да върви навсякъде. Именно този аргумент стои и в проекта на варненската община. В случай на успех, във Варна ще бъде разработена технологична и дигитална среда, която да позволи в реално време да се събират данните от картографирането на варненската улична мрежа.
Биляна Раева разказва повече какво представлява идеята.
Още за европейските политики в областта на автономните автомобили може да откриете тук.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе,..

обновено на 17.04.21 в 09:39

Трима близнаци се ожениха в един и същи ден и станаха бащи едновременно

В нигерийския град Нгво трима братя близнаци се ожениха в същия ден и едновременно станаха бащи, съобщи изданието Pulse. Чинуду, Чуквебука и Кенечукву Онийа се ожениха на 6 юни 2020 г. Първоначално имаше слухове, че булките им също са тризнаци, но това не се оказа така. След 10 месеца и тримата имаха..

публикувано на 17.04.21 в 09:36

С боб и царевица вместо бюлетини гласували следосвобожденските българи

Много често в някои селища няма грамотни хора, няма кой да напише бюлетините и за това се прибягва до доста прости форми – бял и черен боб, боб и царевица и други. Те са замествали бюлетините в условията на двупартийна система след Освобождението. После, когато се усложнява политическия живот в страната,..

публикувано на 17.04.21 в 09:12

Какво казва езикът на тялото за човека срещу вас

Невербалните знаци в комуникацията могат да говорят много. Всъщност повечето форми на комуникация са невербални. Езикът на тялото представлява 50 до 70 процента от общуването. Това включва изражения на лицето и движения на тялото. Мимиките обикновено са лесни за разбиране. Но друг език на тялото може да бъде..

публикувано на 17.04.21 в 07:11