Лиляна Павлова е номинирана за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Лиляна Павлова
Снимка: БТА

Министерският съвет реши днес да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи правителствената пресслужба.

Министърът на финансите трябва да уведоми ЕИБ за това решение, след съгласуване със страните от избирателната група на банката, в която е включена и страната ни.

Правителството аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на банката.

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г., се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още по-топло ще е времето от утре

През нощта ще е предимно ясно, през деня ще преобладава слънчево и топло за сезона време. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури слабо ще се понижат и ще са между 2 и 7 градуса, максималните ще се повишат до 11-16 градуса. За Варна минимална температура 7, максимална около 15 градуса. Вълнение на морето в близост до брега..

обновено на 15.12.19 в 17:12

Озеленяват три автобусни спирки в Бургас

Община Бургас ще засади зеленина върху заслоните на три автобусни спирки в града. Едната от тях се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са при Дома на нефтохимика. Растителността върху автобусните спирки е специфична. Използва се предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на..

публикувано на 15.12.19 в 16:29

Румен Петков: "Изборният кодекс у нас има тежки дефекти"

"Централната избирателна комисия е съучастник в извършването на нарушения по време на последните избори", заяви във Варна лидерът на АБВ Румен Петков. Той обяви това след разговори с ръководствата на местните структури. Петков допълни, че от ЦИК са изпратили техен представител седмица след местните избори да проверява сигналите за нарушения, подадени..

публикувано на 15.12.19 в 16:28

Фолклорен празник "Дряновица" в Спортна зала

В навечерието на Рождество Христово варненци отново ще преживеят фолклорния коледен празник "Дряновица". Той  се провежда днес в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта. В празничния концерт ще вземат участие над 800 изпълнители от следните категории: детски фолклорни ансамбли, специализирани паралелки по хореография, клубове по..

публикувано на 15.12.19 в 14:15

Кръводарителска акция се провежда в Добрич от утре

Коледна акция по безвъзмездно кръводаряване ще се проведе през следващата седмица в Добрич. Тя се организира от областния съвет на БЧК и е под надслов „Дари кръв, бъди надежда за живот!”. Желаещите да се включат трябва да посетят Центъра по трасфузионна хематология /Кръвен център/ на Многопрофилната болница от 8 до 12 часа. В акцията по..

публикувано на 15.12.19 в 13:27

Триста лева глоба и без годишен технически преглед ако карате без винетка или не платите глоба

Санкциите за шофьорите, които карат без винетка, засечени от автоматичните пунктове за контрол, ще започнат да се изпращат с тръгването на тол системата през март, съобщи пред сайта "Дневник" членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов. Тоест това ще стане година и три месеца след въвеждането на електронните..

публикувано на 15.12.19 в 11:18
Foto: EPA/BGNES

В Румъния увеличават пенсията с 40%, финансистите разтревожени за растящия дефицит в бюджета

Новото либерално правителство на Румъния придвижва напред най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия в рамките на бюджета за 2020 г. на фона на нарастващи опасения, че страната ще надхвърли прага за бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС, и рискува понижаване на кредитния рейтинг, съобщава агенция "Ройтерс". Правителството,..

публикувано на 15.12.19 в 09:20