Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Внимание! Мария Лалева в студиото!

Революционна, мистериозна, емоционална и най-вече вдъхновяваща личност, събрала в себе си от всичко по много. Твърди се, че са ти необходими точно 7 секунди, за да прецениш човек. Е, аз имах повечко време и удоволствието да бъда до Мария Лалева на всички срещи, организирани от Варна Лит. Влизайки в класните стаи, видях начина по който децата я гледаха, с интерес, любопитство, надежда, с разбиране дори. Намираха частица от себе си. Тя нямаше сценарий, но успяваше да заинтригува всички, от ученици до учители. Показа ни, че с простички думи можем да достигнем до душата на човек и със също толкова малки жестове да обичаме. Да обичаме себе си и околните. Излизахме от срещите заредени с позитивна енергия и с желанието да се срещнем с още хора. Дните, прекарани с нея, ме накараха да се замисля върху много въпроси. Намерих ли отговори? Не. Или поне не на всички. Но едно е ясно, не може да ти бъде даден отговор, него сам го търсиш… Дали в скалите, или пиейки кафе на плажа, няма никакво значение, решението е в теб, просто трябва да го откриеш. Тя ми припомни колко е важно да слушаш сърцето си. Познанствата с писателите от Варна Лит ми дадоха един изцяло нов поглед. Видях че и те преди всичко са хора, със своите тревоги, дилеми, странности и позитиви. Най-вече позитиви. Смело мога да твърдя, че това беше една динамична седмица, изпълнена с много смях, вълнение, вдъхновение и литература.

Повече може да чуете тук:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31